hír exkluzív díj

Építők Napja 2023


Timon | 2023.06.06

Az Építéstudományi Egyesület – több más szervezettel közösen – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Dísztermében 2023. június 2-án rendezte meg a 2023. évi Építők Napját.

Az ünnepség a himnusz elhangzásával kezdődött, amit a Danubia zenekar játszott el. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke köszöntötte a nagyszámú megjelenteket. Az építőipar 380 000 főt foglalkoztat, és 2 000 milliárd forintot termel. Hangsúlyozta, hogy az építőiparban legfontosabb az ember, akár segédmunkás, akár szakmunkás, vagy magasan kvalifikált mérnök. Igényes megrendelőkre van szükség, hogy világszínvonalú projekteket tudjunk megvalósítani.

Dr. Czigány Tibor, a BME rektora mint a helyszín házigazdája üdvözölte az ünnepi esemény résztvevőit a 241 éves Műegyetemen. A Műegyetemen 22 000 diák tanul. A főépületet Hauszman Alajos építész (a BME korábbi rektora) tervezte, ma az Unesco világörökség része. Az országban 28 helyen folyik építőipari mérnökképzés, de mégis itt, a Műegyetemen oktatják a legtöbb mérnököt az Építészmérnöki és Építőmérnöki karon. A vasútépítésben a járművek, a pálya, az épületek, a logisztika és a közlekedési infrastruktúra mind-mind egyaránt lényegesek. Az itt végzett mérnököknek kell rögzíteni, hogy a négy éve a Dunán elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelését minként kell elvégezni. Az ebben az évben Törökországban és Szíriában bekövetkezett borzasztó földrengés pusztításai nyomán a Műegyetemen tanult mérnököknek kell megállapítani, hogy a megmaradt épületek közül melyek azok, amelyek állaga még alkalmassá teszi azokat a további használatra. Ilyen feladatok elvégzésére is képessé kell tenni az itt végzett szakembereket.

Dr. Zimmer István, a Honvédelmi Minisztérium osztályvezetője ismertette a tárca által elvégzett honvédelmi feladatokat, valamint a távlati terveket. Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára a vízügyi projektekről számolt be, többek között az 50 éves működését ünneplő Kiskörei Vízlépcsőről. Csepregi Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese a 2023. május 25-én egyéves fennállását ünneplő minisztériumról tájékoztatott, amit Lázár János miniszter irányít. Az építőipari alapanyagok 50 %-a exportból származik. Azon kell dolgoznunk, hogy ezt a magas arányt csökkentsük.

A Danubia zenekar Hámori Máté karnagy vezényletével ünnepi műsort adott: Bartók Béla Este a székelyeknél és Weiner Leó Magyar szvit című, impozáns hangzású darabját játszotta.

Ezt követően hét intézmény részéről több mint ötven kiváló szakembernek nyújtottak át díszokleveleket munkájuk során elért kimagasló teljesítményükért. Az elismerő okleveleket Lánszki Regő országos főépítész, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára adta át. Az ÉTE folyóirata, a Magyar Építőipar Szerkesztőbizottságának elnöke, Dr. Becker Gábor a lap szerkesztésében végzett kiemelkedő munkájáért kapott oklevelet. Gál Orsolya, az Építéstudományi Egyesület színvonalas titkári tevékenységéért vehette át az oklevelet.   

Pintér Sándor belügyminiszter nevében Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara elnöke a kamarában végzett megkülönböztetett munkájáért hatalmas festményt kapott. A Honvédelmi Minisztérium nevében Dr. Zimmer István adta át a honvédségi műszaki feladatokat kiválóan teljesítő honvéd műszaki tiszteknek járó okleveleket. 

Nagyunyomi Sényi Gábor ÉTE elnök Alpár Ignác-díjat adott át Molnár Dénes Andrásnak. Hollai Pál ezúttal a 2022. évi elmaradt díját vehette át. Tóth Péter, a Magyar Mérnöki Kamara nevében Kutas Aladár-díjakat adott át a kitüntetetteknek. Asztalos István a Szilikátipari Egyesület nevében adta át az okleveleket. Legvégül Stöcker Zoltán, az ÉFÉDOSZ szakszervezet nevében nyújtotta át az okleveleket. A zárszót Nagyunyomi Sényi Gábor tartotta. Befejezésül a Danubia zenekar a Szózatot játszotta el.

Az ünnepi műsor után a résztvevők fogadáson vettek részt. A 2023. évi Építők Napja jó hangulatban fejeződött be.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások