droID | 2017.06.20
Elvégezték a faátültetési munkálatokat a tavalyi év végén az egykori Hungexpo irodák területén, a Városligetben. Most megnéztük, hogy érzik magukat az átültetett fák, hogy halad a további egy átültetendő fa előkészítése.

A faátültetésben világhírű, közel 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetésessel a háta mögött álló német Opitz GmbH és magyar partnere, a Galapagos Zoo Service Kft. végzett faátültetési és előkészítési munkálatokat a tavalyi év végén az egykori Hungexpo irodák területén, a Városligetben.

A fák egészséges lombozata tanúskodik arról, hogy a faátültetés  jó úton halad, amellyel a projekt csatlakozik a sikeresen elvégzett, európai, nagy faátültetési munkák sorába – mondta Kóródy Olivér, a Galapagos Zoo Service ügyvezetője, aki elkísért minket helyszíni szemlénkre. Az átültetett fákat gépi technológiával helyezték át tavaly, mivel méretük, gyökéralakulásuk, egészségi állapotuk lehetővé tette Európa legnagyobb faátültető gépének használatát. A gép a kiválasztott fát egy 3 méter átmérőjű, 6,5 köbméteres földlabdával emelte át, ezt követően kezdődött meg az utógondozás, amely még éveken keresztül folyamatos munkát igényel. Az utógondozás részeként került sor a gyökérvégek tiszta metszésére, majd a talajjavító adalékok alkalmazására, amelyek közt megtaláljuk a jótékony mykorrhiza gombát – magyarázta az átültető cég szakembere, mutatva a fák egészséges lombozatát és a talaj menti beavatkozások nyomait.

A területen van egy másik fa is, amelyen az átültetésekkel egy időben elkezdték az előkészítési munkálatokat, hogy körülbelül idén ősszel azt is át lehessen ültetni. A fa gyökérzetének 50%-át átvágtuk, majd az így kialakult – hozzávetőlegesen 50 köbméternyi – földlabdáját bebáláztuk, talajjavító humusz adalékkal, a már említett mykorrhiza gombával kezeltük. Az öntözőgyűrű kialakítását követően fa darálékkal védtük a felszíni gyökérzetet a kiszáradástól – részletezi Kóródy Olivér a feladatokat. Hozzáteszi, hogy a folyamatos ellenőrzés és öntözés hatására a fa jól reagált a beavatkozásra, idén szép lombot fakasztott, ahogy arról a helyszínen meg is győződhettünk. Az eddiginél jóval kedvezőbb életkörülményeket teremtettünk a fának, melynek köszönhetően a tápanyag- és nedvességet felszívó hajszálgyökérzete intenzív növekedésnek indult. Ez a burjánzó, új gyökérzet gondoskodik majd a fáról az átültetést követően, melyet körülbelül szűk fél év múlva tudunk végrehajtani. A munka azonban addig sem áll le: folyamatos öntözéssel, nagy mennyiségű vízzel is ellátjuk a fát – mondta a szakember.

A német Opitz GmbH és magyar partnere a Pavilonkert építése előtt is végzett munkálatokat a ligetben, egy többször iskolázott fa elültetésében és meglévő, beteg fák gondozásában is a Városliget Zrt. segítségére voltak


Forrás: Városliget

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások