Timaffy | 2022.01.27

Matinkylä városrészben új fedett uszoda épült, hozzájárulva a nagyváros, Espoo lakosainak jobb kiszolgálásához.

Finnországban sok uszoda már életciklusa végén jár, a magas páratartalom miatt sok régi csarnok olyan rossz állapotba került, hogy már nem érdemes felújítani. Ezért egyre több helyen inkább újat építenek az önkormányzatok.
A Matinkylä fedett uszoda 2021 decemberében készült el, jelenleg a beüzemelés tart, a nagyközönség márciusban veheti birtokba. A fedett uszoda tervezője az Arkkitehtitoimisto Minkkinen Oy volt, a vezető építésztervező Lasse Minkkinen. A 4810 m2 összterületű uszoda építési költsége hozzávetőlegesen 31,5 millió euró volt. Matinkylä fedett uszodáját évente 400 ezer látogatóra tervezték. A kivitelező fővállalkozó a Lujatalo Oy volt.

Az épület váza betonelem, a külső homlokzat ecetsavval impregnált Accoya fa (termesztett monterey-fenyő). A medencék felületi anyaga saválló acél, a medencehelyiségek korlátai és lépcsői rozsdamentes acélból készültek. A tartósság érdekében a megrendelő a nedvességállóság szempontjából a legjobb minőséget választotta.
A nagy fesztávok miatt az előregyártott betonváz főgerendáinak csökkenteni kellett a sűrűségét EPS szigeteléssel: ezzel az elemek tömege 55 tonnáról 40 tonnára, azaz közel 30%-kal csökkent.
Az épület életciklusának tervezése során kiemelten figyeltek a megújuló energia felhasználására. A medencék vizét főként geotermikus energiával melegítik: a szomszédos park alá 30 geotermikus kutat telepítettek. Az épület tetejére 222 napelemet szereltek, a megtermelt villamos energiát helyben használják fel. A jövőben az uszoda látogatói az előtérben elhelyezett monitoron keresztül is nyomon követhetik a megtermelt áram mennyiségét. 
Ezen felül a tetőre zöldtetőt telepítettek, ez segít csökkenteni az épület energiaköltségeit, emellett a csapadékvíz-visszatartás is jelentős szempont volt. 
Az uszodába tervezett megújulóenergia-megoldások hozzájárulnak Espoo céljának eléréséhez, hogy 2030-ig szén-dioxid-semleges legyen a város, azaz csak annyi üvegházhatású gázt bocsásson ki évente, amennyit meg tud kötni.

A Matinkylä uszodában összesen öt medence van: 50 méteres, nyolcsávos úszómedence; 30 °C-os, többfunkciós rehabilitációs medence az egyik végén pezsgőülésekkel; hideg vizes medence; gyermekpancsoló és tanmedence. Mindkét zuhanyzóban két-két szauna található, valamint a mozgássérültek számára külön szauna is épült, amelyeket kizárólag ők használhatnak. Az egész uszoda akadálymentesített, a fő medence lifttel is megközelíthető kerekesszékkel. Mindemellett az uszoda épülete előtt mozgáskorlátozottak és kísérőik számára külön parkolóhelyeket is kialakítottak.
A látássérült úszókat a padlón található dombornyomott csempék és az információs táblák dombornyomott feliratai segítik. A vakvezető kutyák számára külön pihenőhelyiséget alakítottak ki. A liftek sincsenek elrejtve a sarokban, könnyen megtalálhatók. A speciális igényű vendégek számára két kisebb és két nagyobb öltözőt építettek. Külön öltözőt és mosdókat használhatnak például a más nemhez tartozók, a nembináris nemi identitásúak is.

Az uszodatechnikai berendezéseket a pincében helyezték el. A mintegy száz fizetős parkolóhellyel rendelkező parkolóházból közvetlenül lifttel vagy lépcsőn is megközelíthető az előcsarnok. A fedett uszoda tömegközlekedéssel is kiválóan elérhető. A közelben van a metró megállója is.

  • Tervező: Arkkitehtitoimisto Minkkinen Oy
  • Lasse Minkkinen vezető építésztervező
  • Kivitelező: Lujatalo Oy
  • Alapterület: 4810 m2
  • Medencék száma: 5
  • Költség: 31,5 millió euró
  • Cím: Tynnyritie 6, 02230 Espoo

Forrás: Rakennustaito, Helsingin Sanomat, Epressi, Novenberg

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások