pestimonika | 2014.04.09
Az idei első Építész Tervezői Nap a felújítások témakörét járta körbe. Mik a buktatók? Mire kell odafigyelni? Mik a legújabb megoldások? A kérdésekre a BME Épületszerkezettani Tanszék és az ÉMI előadói, valamint a gyártó cégek alkalmazástechnikai szakemberei adták meg a választ.

Az OTÉK szerint a munkahelyek, oktatási létesítmények olyan helyiségeit kell árnyékolni, amit dél-nyugati vagy nyugati irányból napsugárzás érhet, viszont az EU szabályozása ennél szigorúbb, a középületek minden napsugárzásnak kitett üvegfelületére előírja az árnyékolást – hangsúlyozta az árnyékolás kialakítási lehetőségeiről szóló előadásában dr. Becker Gábor tanszékvezető egyetemi tanár (BME Épületszerkezettani Tanszék).

A komfortérzet a felületi hőmérsékletektől és a páratartalomtól is függ. Az elöregedett szerkezetek a belső klímán kívül az épület kiadhatóságát és a cég imázsát is rontják – mondta Kerner Anna okl. építészmérnök, az Alukönigstahl műszaki vezetője. Az alvállalkozók sorában egyre lejjebb haladva az ár egyre csökken, ezzel együtt a műszaki tartalom is, és így az épület energiahatékonysága is egyre gyengébb lesz – hívta fel a figyelmet Jámbor Árpád, a Record Ajtó képviseletében.

Azt a bevett gyakorlatot, hogy az építész kitalálja az épületet, az épületgépész pedig gépészeti installációval „felöltözteti” korszerűsíteni kell, a tervezőknek a kezdetektől együtt kellene gondolkodniuk – emelte ki Csordás Zoltán, a Colt Hungária Kft. ügyvezetője. A felújításoknak az egyik legnagyobb buktatója, hogy az ügyfelek gyakran szakismeret és szakember segítsége nélkül vágnak bele a munkálatokba - mondta el Ambrus Balázs értékesítési vezető (Josko Fenster und Türen GmbH).

A nyílászárók felújítási lehetőségeiről tartott előadást Bakonyi Dániel okl. építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék tanársegéde. Amint felhívta rá a figyelmet, igen jelentős érték van a kezünkben, ugyanis a 19. századi magyar épületasztalos és ablakgyártó ipar a világszínvonalat képviselte, sőt még Németország egyes részeinél is magasabb szinten működött. Ráadásul ez az ablakállomány európai összehasonlításban szinte egyedülállóan jól megmaradt.

Belső oldali hőszigetelést csak indokolt esetben és nagy körültekintéssel szabad alkalmazni. Mindig meg kell vizsgálni a fal nedvességtartalmát és annak eredetét – hangsúlyozta dr. Kakasy László egyetemi adjunktus (BME Épületszerkezettani Tanszék). A lakóegységeink döntő többségét családi házak teszik ki, ennek ellenére országszerte főleg csak a panelházak energetikai felújítása zajlik. Brassnyó László alkalmazástechnikai vezető ismertette a Knauf Insulation Kft. „Nálam szigetelnek” családi ház hőszigetelési pályázatának kutatási eredményeit.

Szatmári Zoltán, a Bachl Kft. alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadója a magastetők innovatív felújítását mutatta be PIR keményhab táblákkal. A 2014-es trendek közé tartoznak az egyre alacsonyabb hajlásszögek, a megnövekedett vásárlói igények és az energiatakarékosság – fejtette ki Kóbor Csaba alkalmazástechnikai vezető, aki a Tervezői Nap keretében a XIV. „Az Év Bramac Tetője” pályázat díjait is átadta.

Az a padlószerkezet, amely a lépéshangok ellen jól szigetel, szinte biztosan a léghanggátlást is meg tudja oldani. A védendő helyiségben a védekezés nem hatásos, csak a felette lévőben – elemezte a padlószerkezetek akusztikai és felújítási lehetőségeit Csott Róbert, az ÉMI Épületszerkezeti Tudományos Osztályának szakreferense. A padlón elhelyezett csővezetékek esetén a lépéshang-szigetelés csak két rétegben fektethető – mondta Kruchina Sándor, az Austrotherm marketingvezetője.

Szentesi Mária, a Saint-Gobain műszaki és fejlesztési vezetője a Rigips hanggátló gipszkarton építőlemezt mutatta be. A lapostetők vízszigetelésénél új európai trend az extra páracsatornás lemezek alkalmazása – mondta el Haraszti László műszaki tanácsadó, elméleti oktató (Icopal Villas). Ma már olyan intelligens légzáró fóliák is léteznek, amelyek a hőmérséklet függvényében változtatják a párazáró tulajdonságukat – hívta fel a figyelmet Horváth Sándor egyetemi adjunktus (BME Épületszerkezettani Tanszék), aki előadásával a Tervezői Napot le is zárta.

A következő, május 8-án a Bara Hotelben megrendezésre kerülő Tervezői Nap témája: Az építés jelentősége a vidékfejlesztésben. Jelentkezni itt lehet.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások