Timaffy | 2023.02.23

Helsinki Pasila városrészében a régi vasúti gépműhely mellett új fejlesztésbe kezdtek. Többek közt szállodát, irodaházat, üzleteket építenek. A meghívásos pályázatot a portugál MASS Lab és a finn AFRY Ark Studio közösen nyerte.

A MASS Lab Porto és az AFRY Ark Studio „Roof over Helsinki” nyertes pályázata merész, funkcionálisan sokoldalú, és a környezet karakterét hangsúlyozó várostervezési megoldás. A nyertes pályázat architektúrája ötvözi az újat a régi ipari környezettel. Az erre járók az utcaszinten ívelt tetőformák alatt élvezhetik a városi lüktetést, míg egy emelettel feljebb pedig a tetőkert nyugalmába vonulhatnak vissza.

A pályázaton öt csoport vett részt. A nyertes MASS Lab és az AFRY Ark Stúdió már korábban is dolgoztak együtt. A két iroda ötvözi a dizájnfilozófiát és helyismeretet, munkájuk élvezte a zsűri nagyfokú elismerését. A portugál MASS Lab modern, kreatív építészeti iroda lenyűgöző versenytapasztalattal. Az AFRY Ark Studio viszont széleskörűen és sokoldalúan ismeri a finn építési kultúrát, és tapasztalattal rendelkezik a kihívást jelentő megvalósításban is.

A kiírás meghatározta, hogy a tervjavaslatban szerepeljen egy 45 000 m2-es új épület, amelyben szálloda, irodaház és üzlethelyiségek kapnak helyet, és ehhez szervesen kapcsolódjanak a pasilai gépműhely régi épületei. A nyertes pályázat a hagyományt és az új gondolkodást ötvöző egyedi megoldás a fenntartható fejlődéssel összhangban. A tervezők három különböző részre osztották a nagy épületet. A szálloda új épülete egy karcsú és könnyű torony, amely csak egy kis árnyékot vet a területre. Az alacsonyabb, téglafalú épülettömegek alkalmazkodnak a környező épületek léptékéhez, a magas toronyépítmények pedig a Pasila és a Kalasatama tornyaihoz. A régi és új épületeket fedett tér köti össze, amelynek tetején kert lesz.

A versenyt az ipari terület tulajdonosa, a The Train Factory Group szervezte Helsinki városával és a finn építészek szövetségével, a SAFA-val együttműködve.

Barangoljon virtuálisan a környéken!

A régi üzemépületek másik fele: 

Forrás: SAFA, AFRY

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások