donkanyar | 2015.10.17
Januártól érvényes az a szabályozás, mely szerint 2021-től nem az építési engedély kiadásakor hatályos, hanem a használatbavételkor alkalmazandó energetikai jellemzőknek kell megfelelniük az épületeknek.

A kormány még szeptember közepén, 2016. január elsejei hatállyal módosította az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló rendeletét. Ezzel kapcsolatban Kruchina Sándor, az egyik szigetelőanyag gyártó szakértője azt közölte az MTI-vel, hogy az új szabályozás problémát okozhat az építtetőknek.

Miután 2021 első napjától a közel nulla energiaigény lesz a követelmény a lakóépületekre, akkortól a használatbavételi engedély kiadásának is ez lesz a feltétele. Ha egy 2017-ben építési engedélyt kapó lakóház ekkorra lesz kész, és az építési engedély időpontjában hatályos energetikai követelményeknek nem felel meg, nem kaphat használatbavételi engedélyt - véli a szakértő. Az energiaigény 2021-től fele lesz a 2017-esnek, így pusztán a hőszigetelés vastagításával nem lehet orvosolni a problémát. Akkortól már – helyben termelt – megújuló energiát is használniuk kell a lakóépületeknek.

Ezért azt javasolja a szakértő, hogy az építtetők már 2021 előtt is az akkortól hatályos követelmények szerint terveztessék meg a lakóépületeiket. A januártól hatályos rendelet másik újdonsága, hogy új kategóriákat vezet be az épületek energetikai tanúsítására. A tanúsítvány végső forrása egy olyan, betűkből és színes csíkokból álló ábra, amely a háztartási gépek oldalára ragasztva már régóta megtalálható. Jelenleg az A+ a legjobb besorolás, viszont a módosított rendelet bevezeti az A++ kategóriát* is.

A jövő év elejétől a B-kategóriánál*, illetve afelett kötelező megújuló energiát is használni az épület működtetésére. Az A-kategóriás, illetve az annál jobb épületeknél pedig követelmény az, hogy a kazán az időjárás függvényében szabályozza a meleg víz hőmérsékletét, a fűtést és a hűtést helyiségenként lehessen szabályozni, továbbá a társasházakban az egyes lakások energiafogyasztását külön lehessen mérni.

MTI

* SZERKESZTŐSÉGI KIEGÉSZÍTÉS: Sajnos az MTI itt pontatlanul fogalmaz, hiszen az A, B kategóriák helyett AA, BB kategóriákat vezet be az új szabályozás, melyet az Építész Tervezői Napon, szeptember 24-én ismertettek a BME oktatói. Aki erről lemaradt, javasolható a Miniszterelnökség összefoglalója: http://www.e-epites.hu/3702

Figyelem! "Hatóságok használatára szánt vagy tulajdonában lévő épületeknél 2018. december 31. után" már érvényes az új szabályozás! Márpedig ez most tervezés alatt lévő épületeket is érinthet!!

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások