sebesp | 2017.10.26
A Foster + Partners irodát "sokkolta és csalódott", miután elvesztett a legfelsőbb bíróságon egy meg nem valósult és az eredeti költségkeretnek több mint kétszeresébe kerülő szálloda tervéért folytatott harcot. Az épp a budapesti Mol-székházon dolgozó sztárirodának több mint egymilliárdot kell visszafizetnie ügyfelének.

A múlt héten az Egyesült Királyság legnagyobb építészirodáját 3,6 millió font (1,2 milliárd forint) kifizetésére kötelezték, hogy kompenzálja a Riva Properties beruházó céget a londoni Heathrow reptér közelébe tervezett 600 ágyas, ötcsillagos szálloda felpuffadt költségei miatt elszenvedett veszteségekért.

Fosterék 2007-ben kezdték a tervezési munkákat a hét emeletes szállodán, melynek hét föld alatti szintje is lett volna, és egy üvegbúra alatti bioszféra vette volna körül. A tervet 2009-ben engedélyezték.

Bizonyítékok alapjána a fejlesztő John Dhanoa, a Riva tulajdonosa tudatta a Foster + Partners-szel, hogy a rendelkezésre álló költségkeret 70 millió font volt. Amikor azonban a tervet egy külső cég (EC Harris) 2008-ban beárazta, a becsült építési költség elérte a 195 millió fontot.

Ezen a ponton Dhanoa beleegyezett abba, hogy növelje a költségvetést 100 millió fontra, mivel Fosterék vállalták, hogy áttervezik a hotelt, hogy beleférjen a megemelt keretbe. Dhanoa azonban nem tudott pénzt szerezni a tervhez, és később az is kiderült, hogy mégsem lehet annyira levinni a költségeket.

Összesen hozzávetőleg 4 millió fontot fizetett ki tervezési és szakértői díjakra ennek felét Fostersnek, felét a tervező csapat többi tagjának utalták. A történtek után azonban a Riva Properties és a projektben részt vevő három másik vállalat visszakövetelte az építészeti díjakat, az elvesztett nyereséget és a költségkereten belül maradó tervező csapat megtalálásához szükséges pénzt. A vita végül 11 napos tárgyaláshoz vezetett.

A Dhanoa az építész kötelességeinek és elvárható színvonalú szakmagyakorlásának három fő ponton történt megsértését kérte számon. Az első, hogy az iroda nem teljesítette a RIBA "A" és "B" tervezési fázisokat, beleértve az előzetes költségvetés készítését, aminek eredményeként a Riva egy olyan szálloda-tervet kapott, amely több mint kétszeresébe került volna az eredeti keretnek.

A második jogsértés az volt, hogy Foster a 195 millió fontos költségszámítás után megígérte a fejlesztőnek, hogy a hotel terve a 100 millió fontos költségkereten belülre visszaszorítható. Az ügyfél szakértői tanúnyilatkozatai alapján a napnál is világosabbnak kellett volna lennie, hogy ez lehetetlenség. Következésképp az ügyfél azzal is megvádolta a Foster + Partners céget, hogy nem tájékoztatta a Rivát erről.

A múlt héten meghozott ítélet értelmében Justice Fraser a Riva Properties és a három másik károsult vállalkozás javára döntött a három fentiekben leírt pont megsértése miatt. Az ügyfél javára 3,6 millió fontot megfizetését ítélt meg annak érdekében, hogy abból megterveztethessenek egy költségkeretükbe beleférő hotelt. A döntésre válaszul a Foster + Partners a következőket  nyilatkozta:

"Megdöbbentünk és csalódtunk az ítéletben. Ugyanakkor komolyan vesszük a bírói megjegyzéseket és független elemzők által vezetett felülvizsgálatot folytatunk le, amelyet a Travers Smith független ügyvédi iroda is támogat, hogy tisztázzuk, milyen tanulságokat kell levonnunk az ügyből."


Forrás: Architect's Journal

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások