Timaffy | 2022.06.02

A Dél-Finnországban található Kotka központi kikötőjében új rendezvényközpont épül, a Satama Areena. Az épület tervezője az ALA Architects, amely a helsinki központi könyvtárat, az Oodit és a repülőtér új fogadócsarnokának tetőszerkezetét is tervezte.

Az ALA Architects munkáira jellemző monumentális fa tetőszerkezet a Satama Areenában is megjelenik egy hatalmas, függesztett faszerkezet formájában.

Korábbi írásaink az ALA munkáiról:

A kotkai kikötő fejlesztése során a cél a terület adottságainak kihasználása: a nyitott tér, valamint a kapcsolat tengerrel és a belvárossal. Az új Satama Areena rendezvényközpontot az egyetem új kampusza és egy szálloda mellé tervezik építeni.

Az aréna célja, hogy támogassa a rendezvényipar és a turisztikai ágazat növekedését a Kotka régióban. Az épület a szállodával és az egyetemmel együtt vonzó egységet alkot. A rendezvényközpont az épületek számára közös előcsarnokot, éttermet, tárgyalótermeket és rendezvénytermet kínál. Ez egy nagy zárt csarnoktömeg, amelyre az épületeket összekötő tető függesztve van. A csarnok és a tető fából készültek, ezeket a széltől és az esőtől cinkhéj védi. A meleg faburkolatú előcsarnok mindenki számára nyitott tér.

A kihasználtság érdekében a nagyterem igény szerint több különböző méretű részre osztható.

A videó a látványtervet mutatja be:

Mára a kotkai kikötőben kezd formát ölteni az északi országok legnagyobb függesztett tetőszerkezete. A 2023-ra elkészülő rendezvényközpont, a Satama Arena sziluettje tavaly nyár óta emelkedik a Kotkansaarin.

Pekka Ruokonen, a kivitelező SRV munkatársa elmondása szerint a függő fa tető beépítése április közepén kezdődött. A legnagyobb kihívást jelentő részmunka mára elkészült, mert a kilenc hatalmas íves fagerendát már a helyére tették. A gerendákat felül acél rácsos oszlopokhoz, alul pedig a sziklához rögzített acélvázhoz erősítették. Egy-egy gerenda körülbelül öt tonnát nyom, és két daru emelte fel őket. Mielőtt a daru elengedte volna a gerendát, meg kellett nézni, hogy a fa mennyire hajlik meg a saját súlya alatt. Ez a beállítás volt a munka legnehezebb része, a pontosság centiméteres nagyságrendű volt – mondta el Ruokonen.

 

Ritkaságnak számít egy ekkora függő fa tetőszerkezet. Samuli Woolston, az ALA Architects felelős építésze, elmondása szerint nem sok hasonló szerkezetű fatető van a világon, de az biztos, hogy ez lesz a legnagyobb az északi országokban.

Építész tervezők:

  • az ALA tulajdonosai: Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston
  • valamint Niklas Mahlberg, Sampo Honkala, Ricardo Cruz Recalde, Thomas Miyauchi, Chris Morris, Can Derman, Ivana Adamcová, Stephanie Polochowitz, Mirja Sillanpää és Jiaao Liu

Forrás: ALA Architects, Yle

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások