hír pályázat rendezvény Daylight Symposium természetes fény Velux

Gondoljuk át együtt az otthonok, munkahelyek és közösségi terek természetes világítását!

Jelentkezzen július 31-ig!


droID | 2015.06.15
A Velux 6. Természetes Fény Szimpóziumát (Velux Daylight Symposium) 2015. szeptember 2-án és 3-án rendezik Londonban. A neves kutatók, építészek és építőipari szakemberek részvételére számító összejövetel központi kérdése, hogy milyen mértékben határozza meg környezetünk alakításáról vallott nézeteinket a természetes fény.

A különböző országokból érkező kutatók, szakemberek és jogszabályalkotók részvételével zajló 6. Velux Daylight Symposium fő témája a természetes fény kulcsfontosságú szerepe az épülettervezésben és az emberek életében, ezen keresztül pedig a modern társadalom előtt álló kihívások kezelésében. A 2015. évi szakmai összejövetel olyan kérdéskörökkel foglalkozik, mint a természetes fény és élet a nagyvárosi környezetben, a benapozás-tervezés és gyakorlati megoldások. A szimpózium arra a kérdésre is keresi a választ, hogyan befolyásolja a természetes fény egészségünket, közérzetünket és tanulási képességünket.

A Természetes Fény Szimpóziumot kétévente rendezzük meg. Kötelességünknek érezzük, hogy az emberek egészségének és közérzetének javítása érdekében előmozdítsuk az épületek természetes fényviszonyainak és a beltéri klíma elismerését a tervezői gyakorlatban. Az először 2005-ben megtartott szimpózium mára a természetes fényhez kapcsolódó kutatások és gyakorlatok vezető nemzetközi fórumává nőtte ki magát. Izgatottan várjuk az idei rendezvényt, és nagyon örülünk, hogy beszámolhatunk új kutatási eredményeinkről és tapasztalatainkról, valamint a kutatások, a tervezés és az építészeti gyakorlatok során alkalmazott nézőpontokról” – nyilatkozott Per Arnold Andersen, a Velux cégcsoport természetes fénnyel, energetikával és beltéri klímával foglalkozó tudásközpontjának vezetője.

A fórumon olyan neves szakemberek tartanak előadást mint a világhírű Olafur Eliasson, aki nagyméretű közösségi terekben megvalósított műalkotásaival vált híressé. Ő volt az elnöke a formatervező hallgatók számára meghirdetett Natural Light tervpályázatnak is, ahol a résztvevőknek egy napenergiával működő lámpát kellett tervezniük. Mellette Koen Steemers professzor, a Cambridge University munkatársa is előadó lesz, aki a fenntartható építészet és az emberi jólét közötti összefüggéssel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeiről számol be. Henrik Wann Jensen, a University of California munkatársa a legmodernebb technológiát képviselő benapozás-szimulációs és modellező számítógépes alkalmazását mutatja be. Paul Bogard amerikai író és gondolkodó a nappal és az éjszaka, illetve a fény és a sötétség ellentétéhez kapcsolódó dogmákat kérdőjelezi meg.

A természetes fény változást generáló szerepéhez kapcsolódó előadások mellett a szakmai eseménynek fontos eleme a hálózatépítés, valamint a résztvevők közötti információcsere.

A résztvevők maximális száma 350, a szimpóziumra július 31-ig lehet jelentkezni. A jelentkezések elfogadása jelentkezési sorrendben történik.

A szimpózium előtti napon kerül megrendezésre a Velux cégcsoport természetes fénnyel foglalkozó tudományos fóruma.
A Velux egynapos tudományos fórumot rendez a természetes fénnyel kapcsolatban doktori tanulmányokat folytató hallgatók számára.

A tudományos fórum célja az, hogy ösztönözze és bátorítsa a természetes fénnyel kapcsolatos magas színvonalú kutatásokat. A fórumra PhD hallgatókat hívunk meg, akik egy hallgatókból és kutatókból álló interdiszciplináris közönségnek beszámolnak aktuális kutatásukról. Reményeink szerint a rendezvény a hallgatók és a kutatók számára egyaránt inspiráló és hasznos lesz” – mondta Per Arnold Andersen.

A Natural Light pályázat első helyezettje bemutatja a győztes tervet
A 2015-ös szimpózium különleges eseménye lesz, hogy a Natural Light tervpályázat első helyezettje bemutatja a kiírásban szereplő napelemes lámpára készített győztes pályaművet. Az Olafur Eliasson által alapított Little Sun és a Velux cégcsoport által közösen meghirdetett Natural Light tervpályázat keretében a résztvevő hallgatóknak fenntartható energiával működő világítási megoldást kellett kidolgozniuk olyan régiókban élő emberek számára, ahol nem áll rendelkezésre elektromos áram.

A Natural Light tervpályázattal kapcsolatban további információ a www.naturallight.org webhelyen érhető el.

A Velux cégcsoportról
A Velux a tetőn keresztül bejutó napfény és friss levegő révén teremt kedvezőbb lakókörnyezetet. A Velux termékskálában a tetőablakok és felülvilágítók széles választéka szerepel, lapos tetőre készült termékekkel együtt. Emellett a cégcsoport többféle díszítő és árnyékoló terméket, redőnyöket, beépítő termékeket és a távműködtetéshez szükséges termékeket kínál. A 11 országban gyártó céggel és közel 40 országban értékesítő vállalattal rendelkező Velux cégcsoport a nemzetközi építőanyag-szektor egyik legerőteljesebb márkája, termékei a világ minden táján megvásárolhatók. A közel 10 000 alkalmazottat foglalkoztató Velux cégcsoport tulajdonosa, a VKR Holding A/S egy teljes mértékben alapítványi és családi tulajdonban lévő korlátolt felelősségű társaság (kft). Minderről bővebben a www.velux.com honlapon olvashat.

A 2015-ös Természetes Fény Szimpóziumról
A 6. Velux Daylight Symposium a londoni Tobacco Dockban kerül megrendezésre 2015. szep-tember 2-án és 3-án.

A rendezvényen kutatók, szakemberek, oktatók, jogszabályalkotók, a média képviselői, valamint a természetes fénnyel kapcsolatos kutatások és tervezés területén tevékenykedő más érintettek vesznek részt. Az érdeklődőknek július 31-ig kell jelezniük részvételi szándékukat. A jelentkezések elfogadása jelentkezési sorrendben történik. A részvételi díj 400 euró, diákok számára 200 euró.

A regisztrációs weboldal itt található.

A 2015-ös szimpózium részét képezi a fény nemzetközi évéhez kapcsolódó programsorozatnak. A fény nemzetközi évét az ENSZ közgyűlése hirdette meg, célja pedig az emberek figyelmének felhívása arra, hogyan segíti elő a fény a fenntartható fejlődést és olyan megoldások kidolgozását, amelyek választ adnak az energiával, az oktatással és az egészségüggyel kapcsolatos globális kihívásokra. A fény nemzetközi évének támogatója a Velux cégcsoport.

A 2015-ös szimpózium átfogó témája a természetes fény mint a változást előmozdító tényező. Ennek jegyében a kutatók és a szakemberek például a következő témákat helyezik új megvilágításba:

A természetes fény nagyvárosi kontextusban
Az egészséget és a jó közérzetet középpontba helyező építészet
Természetes fényviszonyok szimulációja és modellezése
A természetes fény és a tanulási képességek

A következő előadók már visszaigazolták részvételüket:
Koen Steemers professzor, Cambridge University, építészkar, szakterülete a fenntartható tervezés
Paul Bogard, a The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light című könyv szerzője; egyetemi adjunktus, James Madison University, Virginia
Marilyne Andersen, a fenntartható építési technológiák professzora és a svájci EPFL építészeti, építőmérnöki és környezetmérnöki intézetének dékánja
Henrik Wann Jensen professzor, University of California, számítógépes grafikai laboratórium
Olafur Eliasson, dán-izlandi művész, aki a fény, a víz és a hőmérséklet felhasználásával megvalósított szobrai és nagyméretű installáció révén vált híressé, továbbá társalapítója a Little Sun nevű társadalmi vállalkozásnak.

Az előadókkal kapcsolatban további információ érhető el a thedaylightsite.com weboldalon, ahol a szimpózium programjával kapcsolatos fejlemények is nyomon követhetők.

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások