Lekics Gábor | 2015.08.25
A Saint-Ange rezidencia a Tour Saint Ange park kiindulásánál, a zöldségeskerten túl, a fák alatt, és a grenoble-i golfpályák felé vezető domboldalon helyezkedik el. A területről gyönyörű szabad kilátás nyílik a grenoble-i völgyre, azonban a tervezés során szembe kellett nézni a szűk, lejtős terület jelentette nehézségekkel.

Ezen különleges adottságok miatt esett a tulajdonosok választása erre a területre. Minden tervezési nehézség ellenére a projekt fő célkitűzése volt, hogy a ház minden pontjáról a lehető legjobb kilátás nyíljon a tájra. Ezen gondolatmenet mentén egy „kilátótorony” kialakítása mellett döntöttek, amely a lehető legtöbbet engedd láttatni a völgy panorámájából, ugyanakkor megőrzi a ház intimitását a Tour Saint-Ange park irányából.

A stúdiólakást ezért egy háromszintes, toronyszerű épületrészben alakították ki, ahonnan a legjobb a kilátás a völgyre.

A monolitikus építészet ezen egyszerű, művészi példája teljes egészében fa burkolatot kapott. A belső terekben natúr kivitelű faborítás található, míg kívülről bitumennel kezelt* fafelület borítja az épületet. Nappal, a változatosan kialakított nyílások három égtájból engedik be a fényt a nappaliba, a stúdiótérbe és a két felső szintre. Északi oldalról, a Tour Saint-Ange park felől teljesen zárt, nyílás nélküli homlokzat épült.

Éjjel, a fekete homlokzattal megegyező kialakítású zsaluzatok zárják le a nyílásokat, a csöndes fekete éjszakába olvasztva az épületet.

Helyszín: Seyssins, Franciaország
Alapterület: 185 m2
Megvalósulás éve: 2015

Építészet: Studio Odile Decq
Szerkezettervezés: BATISERF
Szerkezeti kivitelezés: SORAETEC
Ácsmunkák: Mr JOLY BOIS
Épületvillamosság: EDMI
Épületgépészet: EDMI

Forrás: ArchDaily
Fényképek: Roland Halbe

*(Nem tévedés, az eredeti Odile Decq szövegben "asphaltée" szerepel. Ilyen "festék" nálunk is kapható, "bitumenes tetőszigetelő bevonat" néven, fára (zsindelyre) is ajánlják.)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások