Katona Vilmos | 2016.09.26
Átadták az Antwerpen kikötőjét irányító hatóság parancsnoksági épületét, amelyet a márciusban elhunyt Zaha Hadid iraki-brit építész tervezett.

A RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldala hétfőn reggel 8:39-kor adta hírül, hogy Antwerpenben átadták Zaha Hadid új kikötőparancsnoksági épületét. A hajóra emlékeztető gigantikus épület a városi tűzoltóság 19. századi épületének tetejére került. Az 55 millió eurós (mintegy 17 milliárd forintos) beruházás négy év alatt valósult meg a félmillió lakosú Antwerpen belvárosa és történelmi kikötője határán. Az épület több mint 27 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkezik és 46 méteres magasságával kilátást biztosít mindkét városrészre.

Az acél és üveg homlokzat az észak-belgiumi kereskedőváros szimbólumává vált csiszolt gyémánt háromszögeket utánozza. Az épületegyüttes a konferenciaterem és a panorámaétterem mellett 500 kikötői alkalmazottnak biztosít munkahelyet – írta a közszolgálati csatorna honlapja.

Zaha Hadid március végén, 65 éves korában szívroham következtében hunyt el.

Hadid az egyedüli nő, aki elnyerte – 2004-ben – az építészeti Nobel-díjként is emlegetett Pritzker díjat. A római MAXXI épületéért 2010-ben megkapta az év legjobb brit építészének járó Stirling-díjat is, amelyet a következő évben ismét neki ítéltek a londoni Evelyn Grace Akadémia épületéért. Tavaly az első női kitüntetettje lett a Brit Királyi Építészeti Intézet (RIBA) aranyérmének.

Zaha Hadid híres munkái közé tartozik a kínai kuangcsoui (guangzhoui) operaház és a londoni olimpiára épített vízi központ, a London Aquatics Centre, valamint az egymásba olvadó cseppeket formázó szöuli Dongdaemun dizájnközpont. Németországban ő tervezte többek között a Weil am Rheinban lévő tűzoltóállomást és a lipcsei BMW-központot, Ausztráliában és a világ más pontjain is több épülete áll.

 

Forrás: MTI
Címlapfotó: Dirk Waem

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások