kd | 2020.01.02

Veszprém az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. Ezen időszak egyik leglátványosabb fejlesztése a Séd patak völgyének rehabilitációja volt. A városrész korábban is látványosan fejlődött, de a fenti fejlesztés hatására a megújulás felgyorsult. E folyamatba illeszkedik a Veszprémi Építész Műhely Kft. által tervezett lakóház is.

Az építtető család jó adottságú, a várra néző, közvetlenül a Benedek-hegy lábánál elterülő telken képzelte el jövőbeni otthonát. A területen húsz évvel ezelőtt még egy műemlék épület állt, melyet a korábbi tulajdonos majdnem teljesen elbontott, csak az utca és a szomszéd felőli falak maradtak meg. Az építtetők korábbi munkáink alapján kerestek meg minket a tervezési feladattal. Szerencsés módon mind a tervezést, mind a kivitelezést szoros együttműködés jellemezte, amihez hozzájárult az is, hogy az épületet a kivitelezőként dolgozó családfő vezette Alupanel Kft. építette fel.

A sziklaormok árnyékában elterülő telek északi végében, az egykori műemlék épület még álló falainak felhasználásával helyeztük el az új házat. Az alaprajzilag „L” alakot leíró, földszintes épületet tömegével az épített és természeti környezetéhez szerettük volna illeszteni. Célunk volt a régi épület tömegének megidézése. A fentiek miatt az utcára merőleges, a régi falak felhasználásával épülő fő épülettömeg nyeregtetővel, míg az utcával párhuzamos szárny zöldtetővel készült.

A nyeregtetős épülettömegben a nappali, konyha, kamra és a szülői háló, míg a zöldtetős épületrészben a gyerekszobák, kiszolgáló helyiségek és a két állásos garázs kapott helyet. Az épület nappalija nagy üvegfelületekkel néz a vár irányába. Mind a nappali-étkező helyiségben, mind a gyerekszobákban készült látszóbeton fal, illetve mennyezet, melyek a szerkezeti őszinteség reprezentálásán túl jól érzékeltetik az épület belső tereinek változatosságát is. A fenti tér különlegességei még a tetőablakoknak, a nagy üvegfelületeknek és a változó belmagasságnak köszönhetően keletkező vizuális kapcsolatok és fény-árnyék hatások. A bejárat és az előtér az épület csuklópontjában helyezkedik el hozzájárulva az eltérő használatú terek megfelelő szeparálásához. Az előtér mindkét végében üvegezett ajtó kapott helyet, így az épületen keresztül is láthatjuk a túloldalon elhelyezkedő sziklafalat. Az épület és a sziklaorom között szűk páció készült. A nappaliból is megközelíthető, a család élettereként is funkcionáló teraszt az épület tömegéhez illeszkedő, a két épületszárny találkozásánál ívesen beforduló előtető árnyékolja.

Az épület külső kialakításánál az egyszerűségre és homogenitásra törekedtünk. Azt szerettük volna elérni, hogy a ház és a kerítés összefüggő elemként jelenjen meg, ezért lett az épület is és a kerítés is egyszínű fehér. Érdekesség az utcára néző homlokzat két ablaknyílása, melyek egyedi megoldásuknak köszönhetően a fényt beengedik a belső térbe, de a belátást gátolják. Ezek a megnyitások a régi falban talált ablaknyílások felhasználásával készültek. A nyílászárók alumínium szerkezetűek és világos szürke színűek. A környezethez történő illeszkedést a hagyományos agyagcserép fedés segíti.

A tömör, a régi kerítés felhasználásával épült lehatárolás mögött húzódó kert a gyerekek számára ideális játékteret biztosít. Az épület előtti teraszt és a kapubehajtót leszámítva a kertben nincs szilárd burkolat, helyette fűvel és növényekkel ültették be. A kerti kapuk acél vázszerkezettel és tömör, illetve perforált alumínium burkolattal készültek.

A belső terekben törekedtünk a természetes burkolatok alkalmazására, ezért a konyhában, nappaliban, előtérben és a vizes helyiségekben mészkőlap padlóburkolat készült, a hálószobákban pedig hajópadló.

Az épület tervezése számunkra nemcsak az elkészült végeredmény miatt, hanem a közös munka miatt is szép emlék.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások