exkluzív épületek finn építészet Finnország CLT rétegragasztott fapanel emeletes faház CLT (cross laminated timber)

Hétemeletes faház az északi sarkkörön

CLT (cross laminated timber) rétegragasztott fapanel ház


Timaffy | 2019.11.15

Hétemeletes, fából készült apartmanházat építtetett a diáklakásokat építő és kezelő Domus Arctica Säätiö (Domus Arctica Alapítvány, DAS) Rovaniemiben az egyetem közelében. Céljuk egy alacsony ökológiai lábnyomú közösségi lakóház építése volt, a megoldás pedig a CLT (cross laminated timber) rétegragasztott fapanel ház lett, a „DAS Kelo” nevű épület.

Az energiahatékony épület tervezése és kivitelezése Rovaniemi város körkörös gazdasági stratégiáján, a fenntartható fejlődés alapelvein és az alternatív energiaforrások alkalmazásán alapult. Az építkezés 2018 nyarán kezdődött, a házat 2019 júliusában adták át. Az épületben 103 lakás található, amelyek 25-32 négyzetméteresek. Számos felület gipszkarton tűzvédelmi borítást kapott. Az épületet sprinkler rendszerrel is felszerelték.
A földszint betonból készült. Itt közösségi terek, nappali, konyha, mosókonyha, ruhaszárító szoba, kerékpártároló és -szerelő helyiségek találhatók. A legfelső emeleten van a szauna, valamint társalgó és klubhelyiség. De helyet kapott az épületben a DAS irodája is.

A megrendelő
„Rovaniemi városa előírta, hogy ezen a telken faépületet kell emelni. Számba vettük a lehetőségeket, és az árak összehasonlítása után a CLT-rendszert választottuk. Így a célunkat, a 3 400 eurós négyzetméterenkénti árat sikerült betartani, a diákok számára pedig az átlagos bérleti díj 15 euró lesz négyzetméterenként.” – mondta el Kirsti Saviaro, a DAS ügyvezető igazgatója.
Saviaro elmondása szerint a tervezés összetett folyamat volt, amelyben részt vettek az építészek, a szerkezettervezők és a CLT-elem gyártói is. „A tervezési szakasz hosszú volt és nagy kihívást jelentett, de fontosnak tartottuk, hogy mindenről megállapodjuk már a tervezési szakaszban, mielőtt bármit is tennénk. Szerencsére a kollégáinknak nem ez volt az első faháza.”

Saviaro elmondta, hogy az épület környezeti hatásait már a projekt elejétől szem előtt tartották, bár tudták, azzal, hogy fából épül, tíz százalékkal drágább lesz. Mindemellett számos környezetkímélő megoldást alkalmaztak, többek közt napelemeket és a közösen használt elektromos autók töltésére szolgáló akkumulátorokat. A szennyvíz hőjét visszanyerik, és azt a víz melegítésére használják. 

A kivitelező
Juho Nieminen építésvezető, a kivitelező Lapin Mestarirakentajat Oy vezető munkatársa szerint a tervezés során a legnagyobb kihívás a márciusban kezdődő és május végéig tartó egyeztetések voltak. Az építés részleteit egészen a szerelők szintjéig ki kellett dolgozni. „A folyamat során magam is sokat tanultam. Az időjárás jelentősen befolyásolta a munkánkat. Fontos volt, hogy a száraz napokon minél több munkát elvégezzünk, ilyenkor kora reggeltől késő estig dolgoztunk. A levegő páratartalma meghatározó volt: kezelése és a munka tervezése lényeges része volt feladatainknak. Választhattuk volna azt is, hogy befedjük a munkaterületet, de akkor nagyon lassult volna a munkafolyamat, mivel ez többemeletes épület.”
Nieminen elmondása szerint a 22°C-os fagy volt a határ, ez alatt a hőmérséklet alatt már nem tudtak dolgozni. Bár a szél még tavasszal is akadályozta a munkát, különösen a tetőn, ahol időnként heves vihar dúlt. De összesen csak egy-két hét volt, amikor az időjárás miatt leállt a munka.
Nieminen arról tájékoztatott, hogy a munkát a Lean-modell alapján szervezték, a lakásmodulokat négyesével építették össze, így a legjobb napokon akár tíz lakást is felépítettek. A gyors munkának a jó szervezés volt a kulcsa.
Az előkészületek során többször is ellenőrizték a gyárban a CLT-rétegragasztott fapanelek minőséget. A Környezetvédelmi Minisztérium és az Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA, Lakásfinanszírozási és Fejlesztési Központ) előírta a kivitelezőknek, hogy folyamatosan dokumentálják az építést. Így minden rejtett ízületről és csatlakozásról fénykép készült. A hivatalok célja az volt, hogy a dokumentumokat további építkezéseken tudják felhasználni.

Projektinformáció

Építtető: Domus Arctica Säätiö (Domus Arctica Alapítvány, DAS)
Tervező: Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy, Aaro Artto vezető tervező, Satu Niemi projekttervező, Akseli Leinonen projekttervező
Építőipari tanácsadó: Prodeco Oy Lappi, Marko Närhi és Tuomo Nevala
Faépítési tanácsadó: J-Wood Oy, Jouni Liimatainen
Kivitelező: Lapin Mestarirakentajat Oy, felelős építésvezető Juho Nieminen
CLT elemek: Elementti-Sampo Oy, Kuhmo, Erkki Salmirinne
Helyszín: Rovaniemi
Építés: 2018. június-2019. július
Volumen: 15 184 m3
Alapterület: 4 583 m2
A lakások összes alapterülete: 3998 m2
Lakások száma: 103 db
Lakások alapterülete: 25-32 m2, átlag: 29 m2
Költség: kb. 10,5 millió €

Képek: Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy
Forrás: Puuinfo/Markku Laukkanen, Yle, Lapin Mestarirakentajat Oy, Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások