sebesp | 2015.11.04
Első látásra a kínai kontármegoldásokat idézheti az a szegedi társasház, amelyet a Felső Tisza-parton építenek. Nem vették ki ugyanis az ott lévő lámpaoszlopot, hanem szó szerint beleépítették a házba, méghozzá szándékosan.

Ilyet csak Kínában szoktak. Ha nem mehet másképp, akkor körbeépítik. Ha valaki nem venné észre, akkor a közvilágítási kandelábert beépítették az épületbe. Bravó – írták olvasóink arra a Felső Tisza-parti építkezésen készült fényképhez, amely pár napja került fel a Facebookra. Az olvasói reakció nem véletlen, a közösségi portálon népszerűek a különös – hazai szemmel inkább kókány – kínai, vagy éppen orosz, nem egyszer magyar építészeti megoldások. A világsajtót is bejárta egy kantoni toronyház tetejére engedély nélkül épített dzsungel vagy éppen az autópályával körbezárt épület fotója.

De nem kell Ázsiáig menni a furcsaságokért. Az elmúlt hetekben a fél világ a sepsiszentgyörgyiek kerékpárút-építésén nevetett, akik a fáknak vezették a bicikliseket. Hasonlóan gyorsan híre ment annak a budapesti megoldásnak, ahol a Petőfi hídon épült kerékpárút egy szalagkorlátban végződött. Szintén jól sikerült az a lakiteleki útfelújítás, ahol egy villanyoszlop került a forgalmi sávba. Erről az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft. azt mondta, hiába jelezték a kivitelezőnek a problémát, azért nem tették ki az oszlopot az út szélére, mert azt a beruházó nem kérte.

A szegedi megoldás viszont nem kókányolás. Az épületet tervező Török Csongortól megtudtuk, az oszlop körbeépítése ideiglenes megoldás. "A közművek kiváltása a beruházó feladta, amiről tervek is készültek. A légvezeték tartóoszlopát csak akkor tudjuk kivenni, ha minden fal megfelelő szilárdságú lesz, különben zavar lenne a tömegközlekedésben" – mondta a tervező. Török Csongor hozzátette, megpróbálták a telken kívülre vinni az oszlopot, de az a föld alatt futó közművek miatt nem lehetséges. "Az utolsó pillanatig bent hagyjuk az épületben az oszlopot, ha szerkezetkész lesz a ház, akkor kivesszük, a légvezetéket pedig a homlokzathoz rögzítjük" – tette hozzá.

Forrás: Délmagyar.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások