külsős

Hogyan teszi komfortossá a tetőtéri helyiségeket a hőszigetelés?

HIRDETÉS


AdVe | 2021.11.02

A minőségi tetőtéri hőszigetelésen rengeteg múlik. Ettől függ, hogy az épületnek ez a lakhatóság szempontjából kialakított területe mennyire melegszik fel nyáron, mennyi hőenergiát veszítünk télen. Természetesen nem mindegy, hogy milyen hőszigetelési megoldással élünk és hogy szakmailag milyen lesz a kivitelezés. Választhatunk a fújható szigetelés és a hagyományos technológiák között..

 

Lássuk a részleteket! 

A tetőtér hőszigetelése rendkívül fontos, hiszen közel 30 % hőenergia illan el a tetőn át. A szigetelés megvéd minket a széltől, hidegtől, melegtől, vagyis komfortossá, élhetővé alakítjuk a tetőteret. Azonban van néhány hiba, kivitelezési hiányosság, amit érdemes elkerülni, amikor rászánjuk magunkat a tetőtér szigetelésére

Ahhoz, hogy valóban komfortos legyen ez a lakrész, ki kell választanunk a megfelelő szigetelőanyagot. Dönthetünk fújható vagy hagyományos szigetelőanyag között. Lássuk, milyen esetben melyiket kell választanunk! 

A padlásterekben további szobákat (pl. hálószoba, hobbiszoba, akár fürdőszoba), alakíthatunk ki, ezzel növelhetjük a ház lakható helyiségeinek számát.

Melyik területeket kell szigetelnünk a tetőtérnél? A magastető esetében a szarufák feletti, a szarufák közötti és a szarufák alatti területet, a födém esetében pedig magát a padlásfödémet. A szarufák feletti szigetelést elsősorban az építkezéskor, vagy komolyabb, a cserepek cseréjével is járó tetőtéri felújításkor érdemes elvégezni. Ha utólagos hőszigetelést szeretnénk kivitelezni, akkor inkább a szarufák közötti és alatti hőszigetelésre érdemes gondolni.

 

Hagyományos szigetelés

Akkor válasszunk hagyományos tekercses vagy táblás szigetelést, ha egyszerűbb a födém, nincsenek benne egyenetlenségek, elzárások. Ezt akár mi is házilag megoldhatjuk, a tekercses anyagokat egyszerű használni. Felmérjük, hogy mekkora területen van szükségünk szigetelésre, kigörgetjük és akár több rétegben elérhetjük a kívánt vastagságot. 
Fontos! Párazáró fóliát mindenképp tennünk kell a födémre a szigetelőanyag alá és figyeljünk arra, hogy esetleges járófelület vagy szervízjárat építésekor ne zárjuk le a teljes felületet. Amennyiben házilag oldjuk meg a szigetelést magunknak hagyományos anyaggal, akkor figyeljünk a kellő vastagságra, a szigetelőanyag minőségére (ne csak az ár alapján döntsünk), és mindenképpen tekercses anyagot érdemes használni, mivel azzal könnyebb dolgozni.

 

Milyen anyagokból választhatunk hagyományos szigetelések esetén?

Az üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirol egyaránt elterjedt szigetelőanyagnak számítanak. 
A hagyományos szigeteléssel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalók: 
●    akár mi magunk el tudjuk készíteni házilag, 
●    a tekercses anyaggal egyszerűbb dolgozni, mint a táblással, 
●    költséghatékony megoldás.
Beépítetlen padlásfödém szigetelésekor mérlegelnünk kell, hogy akarunk-e bármiféle járófelületet vagy szervizjáratot. Ha például kémény vagy antenna van a padláson, akkor mindenképpen építtessünk legalább szervizjáratot, hogy az esetleges munkák esetén ne tapossák össze más szakiparok dolgozói a szigetelésünket. Ha szeretnénk tárolni is a padláson, akkor érdemes tárolófelületet is kialakítani.

 

Fújható

A fújható szigetelések óriási előnye a hagyományos szigetelésekhez képest, hogy résmentes szigetelést biztosítanak, nehezen elérhető helyekre kiválóan alkalmazhatóak, például tetőzugok esetében, tiszta, nem marad utánuk vágási hulladék, maradék, és akár 1 nap alatt elkészül a szigetelés. Kötőanyagot és egészségre káros összetevőket nem tartalmaz, természetes alapanyagokból készült. Környezetbarát, csökkenti a CO2-kibocsátást. Nem tartalmaz rágcsálóirtó vegyszereket, sem gombamentesítőt, sem égéskésleltetőt. Nem jöhet létre penészedés, a párát átereszti, a nedvesség nem áll meg a tetőtér szigetelésben.
Víztaszító, hidrofobizált, víztaszító anyaggal kezelt, nem szívja magába a nedvességet, párát, nagy páraáteresztő képességgel rendelkezik.

 

Milyen esetben alkalmazzunk fújható szigetelést? 

Akkor, ha sok beugró, „flikk-flakk”, kémény helyezkedik el a padlásfödémen, és ezek miatt nem vagy csak nehezen használható hagyományos szigetelőanyag. Ha például gépészeti szigeteléssel ellátott födémmel van dolgunk, nem lehet szakszerűen alkalmazni hagyományos táblás vagy tekercses szigetelőanyagot. Kiválóan alkalmazható a fújható szigetelés akkor, ha nehezen elérhető vagy nem terhelhető padlásfödémeket kell szigetelnünk (például fafödémek vagy a könnyűszerkezetes házak esetén). Bátran alkalmazzuk akkor is, ha szeglemezes tetővel van dolgunk. A fújható szigeteléssel a tetőtérben is hézagmentesen dolgozhatunk, a legkisebb résbe is bejut és használatával elkerülhető a bontás, ha már meglévő szerkezetbe kell fújni.
Ha fontos, hogy gyorsan, tisztán, hulladék nélkül dolgozzunk, vágjunk bele a fújható szigetelésbe! Fújható szigetelések esetén választhatunk üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirol gyöngy, cellulóz, purhab, kender, farost anyagokból. 
Természetesen a megfelelő anyag kiválasztása mellett a szakszerű kivitelezésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. 

 

Az átszellőzőréteget el ne hagyjuk!

Könnyen előfordul, hogy első ránézésre rendben van a tetőtér szigetelés, pontos és szakszerű, viszont kihagytak belőle egy lényeges összetevőt: az átszellőzőréteget. Ha rosszul vagy hiányosan kivitelezték az átszellőzőréteget, akkor a tetőtérben küzdenünk kell a páralecsapódással, és ami az ebből következő még súlyosabb probléma, a penészedéssel. A páravédelem kifejezetten lényeges, hiszen nemcsak a szigetelést, hanem a fát és a falakat is károsíthatja, és az ember egészségére is rossz hatással van.
 

Fontos a tetőfólia!

Nem létezik olyan tetőszerkezet, melyen nem szivárog keresztül nagyobb esők mellett legalább néhány csepp víz vagy hóviharban némi porhó. Hogy ez ne jusson el a szigetelésig, esetleg a belső falszerkezetig, vagy még tovább, mindig alkalmazzunk tetőfóliát, melynek hiányában nincs megfelelő minőségű tető.

 

Legyünk precízek! 

Bármilyen szigetelőanyaggal is dolgozunk, rendkívül lényeges, hogy ne maradjanak kisebb hézagok sem az illesztéseknél. Különösen problémásak ebből a szempontból a tetőtéri ablakok, a kémények, a találkozási pontok, így a szelemenek és a szarufák is. Noha a szigetelésben nem játszik kimagasló szerepet, azonban a fóliák pontos illesztése is nagyon fontos egy tetőtér kialakításában. Nem elég a megfelelő fólia kiválasztása, nagyon fontos odafigyelni az illesztésükre is. Minden hőszigetelő anyag rögzítése lényeges a precíz munkához, hiszen meredekebb tetők esetén ezek az anyagok lecsúszhatnak és tömörödhetnek, mely szintén hőhíd kialakulásához vezethet.
A minőségi tetőtérszigeteléssel nemcsak a helyiségek lesznek komfortosabbak, de jelentősen csökken a rezsiköltségünk is. 

 

(Kép forrása: https://unsplash.com/@artistsemamartin)

 

(X)

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások