sebesp | 2012.06.04
A londoni Serpentine Galéria előtti parkban minden év nyarán felépítenek egy pavilont, melyet néhány hónap elteltével el is bontanak. Idén a svájci Herzog & de Meuron iroda Ai Weiwei kínai művésszel közösen kapta a megtisztelő felkérést.

Sztárépítészek körében az egyik legnagyobb megtiszteltetésként tartják számon a Kensington Gardenben felépítendő egyedi alkotás, a Serpentine Gallery Pavilion megvalósítására szóló megbizatást. Nem csoda, ha Jacques Herzog irigyelte a korábbi kiválasztottakat. Úgy tűnt, a lehetőségről végleg le is kell mondania a bázeli irodának, hiszen áll már épületük Angliában, és ez kizáró oknak számít, annál nagyobb meglepetésként érte őket, amikor a galéria vezetése úgy kerülte meg a szabályt, hogy a konceptualista művész és polgári aktivista Ai Weiwei-el közösen kérte fel őket a feladatra.

A 2012-es pavilon a föld felszíne alá engedi a közönséget, ahol az összes korábbi építmény rejtett történetét mutatja be. A süllyesztett szinten parafával borított hasábok alkotnak régészeti feltárást idéző hangulatot, az esténként megtartott rendezvények látogatói számára túlméretes parafadugó formájú ülőkék nyújtanak kényelmet. A terepbe mélyedő parafavilág fölé a környező felszínhez képest valamivel a szemmagasság alá kör alakú víztükröt emeltek, mintha pengével metszettek volna ki egy szeletet a gyepszőnyegből. Vékony lemezen tartott felülete a környező fák és az égbolt tükörképét hozza új nézőpontba.

Az idei pavilont tizenegy elődjéhez hasonlóan az ősz beköszöntével elbontják a londoni parkból, de talán szerencsésebb sors vár rá, mint a többek között Peter Zumthor, Zaha Hadid vagy éppen Jean Nouvel által tervezett korábbi ideiglenes remekművekre. Herzog & de Meuron iroda Ai Weiwei közös alkotását ugyanis megvásárolta egy indiai acélmágnás, aki saját magángyűjteményében szándékozik később fölállítani.

Forrás: Serpentine Gallery

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások