cikk

Ipari seregszemle a Metszet új tematikus számában!


Katona Vilmos | 2017.01.04
A Metszet ezúttal megelőlegezi a tavaszra várt újjászületést. Az óévet az ózdi rozsdaövezet nekropoliszát újraértelmező Digitális Erőmű és Filmtörténeti Kultúrgyár, valamint az ipari revitalizáció kortárs árnyalatai búcsúztatják. A lapszám a Metszet magazin történetében is új fejezetet nyitva bejelenti a folyóirat nemzetközi tudományos sikerét.

Csontos Györgyiék világklasszisokkal vetekedő gyárrevitalizációja mellett terítékre kerül Kertész András Tibor nívódíjas budafoki piaca, Vékony Péter sóskúti csomagolóanyag-gyártó üzeme, valamint Ferdinánd Árpád és Ferdinánd Csaba Swiss Krono OSB-lapgyára Vásárosnaményban. A kiemelkedő hazai példák mellett a Külhon rovat ezúttal Portugáliába kalauzolja az olvasót, megismertetve a kortárs portugál brutalizmus Paolo Mendes da Roha-féle átiratával, valamint a 2009-ben elhunyt prágai neofuturista építész, Jan Kaplický első feleségének, Amanda Levetének művészeti, építészeti és technológiatörténeti tárlatok számára készített múzeumát Lisszabonban. A napjainkban egyre markánsabban foglalkoztatott Herzog és de Meuron építészpáros munkái közül ezúttal egy szerény, természetes technológiával épült gyógynövényfeldolgozó-üzemet mutatunk be.

A Metszet eseménybeszámolóinak hasábjain további két kiállításról szól egy-egy szakmai méltatás. A Felújítási Seregszemle és a Goethe Intézet aktuális képzőművészeti expozéja mellett beszámoló készült a bécsi építészkongresszusról, valamint a Metszet folyóirat nemzetközi tudományos akkreditációjáról. A Metszet már hivatalosan is a közép-kelet-európai régió azon kevés építőművészeti és műszaki szakfolyóiratainak egyike, amelyet az Elsevier Scopus-adatbázisban minősítettek.  

A lap itt előfizethető, a Digitalstandon pedig az újságba is bele lehet lapozni.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások