Katona Vilmos | 2017.11.20
A londoni parlament tőszomszédjában építendő holokauszt emlékmű pályázatának pálmáját David Adjaye landartja vitte el októberben. Méltatták Adam Caruso tervét is, amely a győztesként kiválasztott munkánál konzervatívabb regiszterben szólalt meg.

A londoni brit holokauszt emlékmű terveit a Caruso St. John Architects Rachel Whiteread and Marcus Taylor képzőművészek bevonásával készítette. Az emlékhelyet, amelyet egyszerre szántak látványos mementónak és tudásbázisnak, a brit parlament szomszédságában lévő Victoria Tower Gardens közkertjében építették volna fel.  

A holokauszt tragikus eseményei Nagy-Britannián kívül zajlottak, miként a tömegsírok, a kegyetlenség áldozatainak otthonai és a koncentrációs táborok is Európa belső területein, nem az Egyesült Királyságban álltak. Épp ezért jelentős a brit kezdeményezés, amelynek üzenetét Adam Caruso terve jól visszaadja. A szellempavilonokból álló kompozíció nem egy konkrét történelmi helyszínnek és eseménynek kívánt emléket állítani, hanem a teljes holokausztnak. Az átfogó tematikára szervezett, programszerűen felépített emlékművel elsősorban a túlélők forrásértékű tanúságtételei számára kívántak helyet biztosítani.    

Az elképzelés két részre bontható: a föld felszínén egy kivilágított, áttetsző szoborcsoportot terveztek, ami a térszín alatt egy nagy belmagasságú kamrasorral egészült volna ki. A közkert már meglévő neogótikus pavilonjának mintájára formált, áttetsző felszíni szobrok lanternákként világították volna meg a legnagyobb és az emlékezés szempontjából legfontosabb belső térsorokat. A „hangok csarnokában” a látogatók belehallgathattak volna a túlélők beszámolóiba, interaktívan felfedezve az elpusztított életek, életterek és érzelmi kötelékek egykori hálózatát.

A tíz, rövidlistára került tervet a pályázat kiírása óta az Egyesült Királyság számos pontján bemutatták. A pályázati zsűri októberi döntése alapján a David Adjaye tervét fogják megépíteni a Victoria Tower Gardens-ben.


Építész: Caruso St. John Architects
Megrendelő: United Kingdom Holocaust Memorial Foundation
Tervezés éve: 2016–17

Forrás: carusostjohn.com

 

Adam Caruso a 2018-as Nemzetközi Építészkongresszus egyik sztárvendége lesz. A rendezvényre jelentkezni itt lehet.

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások