Katona Vilmos | 2019.09.25

Az utóbbi időszakban jelentős változások történtek a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében (AMI). 2019 szeptemberétől Lenkei Balázs DLA új intézetigazgatóként arra kapott megbízást, hogy a változások a jövőben egy átgondolt stratégia mentén történjenek, és határozott karaktert adjanak az intézetnek.

A soproni AMI építész, formatervező és tervezőgrafika képzései 25 éves múltra tekintenek vissza. Az új intézetvezetés vallja, hogy az egyetem műszaki, faipari és művészeti képzéseivel, valamint a régió kis-és közepes vállalkozásaival karöltve Sopron jelentős kreatív ipari központtá fejlődhet, melyben az Alkalmazott Művészeti Intézet jelentős szerepet kaphat. Az AMI éppen ezért intenzív együttműködésre törekszik egyetemen belüli és kívüli partnereivel, hangsúlyosan Sopron városával.

Lenkei Balázs 2019 szeptemberéig a Moholy-Nagy Művészeti egyetemen oktatott, de óraadóként a Budapesti Metropolitan egyetemen is találkozhattak vele a hallgatók.

Felmenői között mérnökök és művészek is vannak; a rajz, a művészet és a műhelyek világa mindig is közel állt hozzá, így került a Vági István Építőipari, Műszaki Szakközépiskolába. Érettségi után magasépítész technikusi minősítést szerezett. Építészmérnöki tanulmányok után 2005-ben a Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett Formatervező Szakon, mesterei Stefan Lengyel, Simon Károly voltak.

Építészként elsősorban városfejlesztéssel foglalkozott, majd a formatervező diplomát követően megalapította saját tervezőstúdióját. 2006-2008-ig Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíjas, 2008-ban, 2009-ben, majd 2015 ben kapott Magyar Formatervezési Díjat. Ügyfelei számára elsősorban infokommunikációs-, biztonságtechnikai-, egészségügyi, szórakoztatóelektronikai készülékeket, belsőépítészeti projekteket, bútorokat tervez.

Doktori tanulmányait 2009-ben kezdte meg a MOME-n, kutatási területe a fenntartható közlekedés, témavezetője pedig prof. Scherer József volt. A doktori mestermunka kapcsán 2011-től intenzíven bekapcsolódott a MÁV IC+ személykocsiinak fejlesztésébe és más vasúti kocsik modernizációs programjába formatervezőként.

2009-ben kezdett tanítani a Budai Rajziskolában, 2012-ben pedig a MOME Formatervező Tanszékén, ahol Scherer József mellett MA képzésen a jármű-formatervező specializáció felelőse. Kiemelkedő szerepe volt a Mercedes-Benz Designnal való együttműködés ápolásában, fejlesztésében. Diákjai közül többen nemzetközi karriert futnak be; a Volkswagen, Audi, Kia Motors, Mercedes formatervező stúdióiban látjuk őket.

2018-ban a MOME felterjesztésére Ferenczy Noémi-díjat kapott.

2014 óta rendszeresen szervez workshopokat nem csak formatervezők számára.

Alkalmazott Művészeti Intézet – Soproni Egyetem

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások