hír épületek Európa Kulturális Fővárosa Veszprém

Ismét élettel telik meg a Dimitrov: vizuális művészek és zenészek használhatják a megújult termeket


Ware-Nagy Orsolya | 2023.02.23

Befejeződtek az egykori városi művelődési központ irodaszárnyának belső korszerűsítési munkái, így a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően 1100 négyzetméteren számos terem újult meg, amelyek zenészeknek, képzőművészeknek biztosítanak ideális alkotóhelyet.

A több, mint 10 éve üresen álló „volt Dimitrov”, az egykori városi művelődési központ ikonikus épülete új lakókra talált. A Dimitrov projekt egyesít mindent, amit az Európa Kulturális Fővárosa programban fontosnak tartunk: egy régi, használaton kívüli épületet renovál és tölt meg élettel, számítva a lakosság, a helyi művészek aktivitására. Egy olyan közösségi és alkotóteret álmodtunk meg ide, ahol különböző művészeti ágak képviselői egymás mellett tudnak alkotni, működni, tevékenységükkel egymást ösztönözni.

A felújítás része volt a próbatermek kialakítása is, amellyel a projekt szervesen kapcsolódik a VEB2023 EKF zenei koncepciójához is. Nem titkolt célunk: szeretnénk, hogy Veszprém legyen az a város, ahol 2030-ra arányaiban a legtöbben zenélnek, énekelnek, hiszen számos kutatás bizonyítja, hogy általában boldogabbak, akik zenélnek. A VEB2023 számos kezdeményezése ezt szolgálja, kezdve a legkisebbeket megszólító zenei élményekkel, a szakemberek képzésével, az amatőr zenekarokat inspiráló helyszínekkel, fialatoknak és idősebbeknek, kezdőknek és újrakezdőknek is szóló egyedi oktatási és közösségi lehetőségekkel, a kórushagyományok új élettel való megtöltésén át az értő és igényes veszprémi közönség számára nyújtott zenei kuriózumokig bezárólag. A zene itt nem csak nekünk szól, hanem velünk történik.

Az épületszárny korszerűsítésének eredményeit február 21-én, kedd délután mutattuk a sajtó munkatársainak. A bejáráson Porga Gyula, Veszprém város polgármestere is kiemelte az EKF programnak azt a szándékát, hogy bizonyos hiányokra adon válaszokat – mint egy régi épület megújítása és új funkcióval történő felruházása. A Dimitrov projektnél is ezek a szándékok találkoztak, hiszen a megújult termekkel a városban működő alkotóknak biztosítunk megfelelő helyszínt. „Rengeteg örömet fog okozni a veszprémieknek az itt zajló alkotómunka. És biztos vagyok benne, hogy nagyon sok zenésznek, képzőművésznek innen fog elindulni a pályája” – tette hozzá Porga Gyula.

A sajtó munkatársait Lehotay Judit, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere vezette körbe a megújult próbatermekben és alkotóműhelyekben, és mondta el a további részleteket.

Az egykori Dimitrov termeinek renovációja közel 4 hónapon át zajlott, a munkák összköltsége közel nettó 138 millió forint volt. Ennek során 1 100 m2-nyi terült újult meg, amely magába foglal 26 termet, vizesblokkokat, lépcsőházat és folyosókat.

A 13 próbaterem és a hangstúdió ideális otthont ad zenei produkcióknak, a 8 alkotótermet pedig képzőművészek, fotósok, filmesek, vizuális művészek foglalják el. Itt található a Hangár Könnyűzenei Központ is, valamint megújult a 180 m2-es nagyterem is, amely közösségi térként is funkcionál az itt alkotó művészeknek, de alkalmanként városi civil kezdeményezéseknek is.

A komplex zenei képzéseket nyújtó Hangár Könnyűzenei Központ munkásságát Ladányiné Cz. Nagy Zsófia, vezető tanár mutatta be a sajtónak. A Hangárban idén tavasszal már a harmadik 

szemeszter indul 114 tanuló részvételével. A diákok korosztálya változatos, 8-9 éves a legfiatalabb zenetanuló, de 60 év feletti zenész is akad. A legnépszerűbb hangszerek – gitár, dob, zongora és billentyűs hangszerek, basszusgitár, ukulele, egzotikus ütőhangszerek, szaxofon, ének, stúdió ismeretek – oktatása mellett közös próbák, csoportos foglalkozások is zajlanak.

Az épületben Hamerli Judit festőművész is bemutatta alkotótermét a sajtónak és elmondta, nagyon örül neki, hogy egy jól felszerelt, tágas és világos műteremben alkothat, és fogadhatja a festészet iránt érdeklődő diákjait is.

A hangstúdió bemutatásakor Lehotay Judit megragadta az alkalmat, hogy érzékeltesse az EKF zenei koncepciójának elképzeléseit. A Dimitrov projektnek köszönhetően ugyanis könnyen megvalósulhat egy teljes zenei pálya. A hangszerek iránt érdeklődő a Hangárban megtanulhat zenélni, a csoportors órákon barátokra lel, akikkel zenekart alapítanak, amellyel be is tudnak költözni az itt található próbatermek egyikébe. A stúdióban fel tudják venni a dalaikat, a fotóstúdióban zenekari fotó készülhet, és ha meggyőzik valamelyik szomszéd teremben alkotó festőművészt, akkor a zenekari arculat, lemezborító tervezése is helyben megoldható. A Dimitrov projekt kezdeményezésének köszönhetően az a már említett cél is elősegíthető, hogy a veszprémiek közül minél többen tanuljanak meg zenélni, hangszeren játsznai. A Dimitrov projektnek köszönhetően professzionális szintre lehet emelni a zenélést.

A VEB2023 EKF nem titkolt célja, hogy az épületben alkotó közösség 2023 után is fennmaradjon, aminek megalapozása a programévben szintén fontos feladat.

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások