hír exkluzív cikk buildecon eecfa kelet-európai építési piac

Kelet-Európa Építési Piaca 2023-ig

EECFA Előrejelzés Nyár 2021


buildecon | 2021.07.01

Az EECFA keleti régiójában legrosszabbul Törökország teljesített tavaly, de itt a lejtmenet még jóval a járvány előtt kezdődött. Viszont Törökországban a fellendülés várhatóan megkezdődik idén, így a régió egésze pozitívvá válhat 2021-ben. A növekedés lehet a régió jelenlegi forgatókönyve, 9% kumulált reálnövekedéssel 2023-ig.

Oroszország

A gazdaság viszonylag jól tűri a járvány következményeit. A tavalyi GDP-csökkenés a vártnál kevésbé volt súlyos, melynek egyik oka az építőipar stabilitása. Az ágazatnak nyújtott aktív kormányzati támogatás, a számos közlekedési és energetikai projekt megvalósítása és a lakáskereslet élénkítésére hozott intézkedések miatt az építési piac nagy rugalmasságot mutatott és az építési teljesítmény tavaly csupán 0,9%-kal zsugorodott (szemben a korábban várt mintegy 5%-6%-os csökkenéssel). Rövid távon a csökkenés nagy valószínűséggel 2021-ben 0,3%-ra lelassul, aktív növekedésre pedig 2022-2023-ban számíthatunk évi +3,9% illetve +3,4%-kal. A következő két évre vonatkozó optimizmus a lakásépítés várható fellendüléséből és az infrastruktúra beruházások folyamatos projektjeiből fakad.

Törökország

A gazdaság fellendülést mutat a világjárvány után. Az elmúlt hónapokban a GDP, az ipari termelés, az építőipar hozzáadott értéke, illetve a megkezdett és befejezett építések száma is pozitív ütemben változott. A gyenge török líra azonban továbbra is inflációs problémákat okoz a gazdaságban. A termelői árak, az építési költségek és a jelzálog-kamatlábak is az árfolyam-emelkedéshez közel eső kamatokkal emelkedtek. A kormány ismét bevezetheti azt az intézkedést, miszerint a három állami tulajdonú bank kedvezményes jelzálogkölcsönöket kínál. A becslések szerint Törökországban a teljes építési teljesítmény tavaly 6,9%-kal esett vissza, de ebben az évben a növekedés átlagosan nagyjából +4%-kal térhet vissza és maradhat az előrejelzési horizonton.

Ukrajna

Tavaly az építési piacot a járvány hatásai jellemezték olyan belső problémákkal együtt mint az Állami Építészeti és Építésügyi Felügyelet reformja, amely elsősorban a lakásépítést érintette. Pozitívum, hogy az elnök 2020 márciusában elindította a „Nagy Építés” elnevezésű programot az építőipar támogatására, így a teljes tavalyi visszaesést 2,2%-ra becsüljük. És bár a recesszió csökkentette az építési beruházások áramlását idén, megnövekedett a kereslet egyes kereskedelmi szegmensek, például a logisztika és a co-working irodák iránt. Mivel a „Nagy Építés” programban elegendő forrás lesz az idei évre is, ez egyelőre optimizmusra ad okot, és az EECFA előrejelzése szerint Ukrajna építési piaca növekedést fog tapasztalni.

____________

Adatok forrása: EECFA Construction Forecast Report, 2021 Summer
Elérhetőség: www.eecfa.com, info@eecfa.com

A 2021 nyári EECFA előrejelző tanulmányok június 28.-án kerültek kiadásra. Minta tanulmány: www.eecfa.com. Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások