hír exkluzív cikk buildecon eecfa

Kelet-Európa Építési Piaca 2024-ig

EECFA Előrejelzés 2022 Nyár


buildecon | 2022.06.30

A 2022. nyári EECFA előrejelző tanulmányok június 27-én kerültek kiadásra. Az orosz piacon az EECFA az előrejelzési horizonton végig negatív, Törökországban pedig a fellendülés várhatóan még egy évet várat magára.

A kelet-európai régióban is borúlátó az EECFA; 2024-ig Oroszország és Törökország piaca együttesen az előrejelzés szerint a 2021-es szint alatt marad majd. Érthető okokból Ukrajna építési piacára nem tudta az EECFA elkészíteni a szokásos előrejelzést idén nyáron, így egy helyzetjelentés készült. Amint az Ukrstat (ukrán statisztikai hivatal) építéssel kapcsolatos adatgyűjtése visszatér a normál kerékvágásba, az EECFA folytatja majd az előrejelzés készítését.
 
Oroszország 

Tavaly az orosz gazdaság erőteljes fellendülést mutatott, részben az építőipar miatt, melynek növekedése a vártnál sokkal jobb volt (6,8% az EECFA által korábban prognosztizált 3,2% helyett). Ennek oka a 2020-ban befagyasztott nem-lakáscélú projektek aktív befejezése, a lakásépítést támogató magas kereslet, valamint az infrastrukturális projektek jelentős állami finanszírozása volt (ez utóbbi felgyorsította a mélyépítés növekedését). Az idén februárban kezdődött különleges katonai hadművelet Ukrajnában azonban semlegesítette az építési piac pozitív trendjeit, és nagymértékben lerontotta a makrogazdasági helyzetet is. Az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók elkerülhetetlenül érintik az építőipart, melynek teljesítménye várhatóan az előrejelzési horizonton negatív lesz: 2022-ben -2,7%, 2023-ban -1%, míg 2024-ben -1,4%.

Törökország

A török gazdaság példátlanul leértékelődött lírával és ugrásszerű inflációval küzd, mely főleg a munkavállalókat sújtja. Az importra támaszkodó feldolgozóipari ágazatok, különösen a mezőgazdaság és az építőipar egyre nehezebben finanszíroz és értékesít az alacsonyabb reáljövedelmű ügyfeleknek. Az ipari termelést és az exportot azonban nem nagyon érinti a meggyengült valuta. 2022 eleje óta gondot okoz a lakáshiány, a magas lakásárak és bérleti díjak. Az elmúlt 21 évben a szükségesnél kevesebb lakás épült, és úgy tűnik, hogy a mintegy 3,8 millió szíriai menekült és illegális bevándorló is hozzájárul a lakáshiányhoz. A körülbelül 2,8 millió épülő lakás miatt a 2022 1. negyedévében elkezdett lakások száma az év végére tovább csökkenhet. A jelenlegi makrogazdasági viszonyok között visszaeső kereslet miatt a lakásépítések kismértékű visszaesése azonban a jelzáloghitelek kamattámogatásának hatására pozitív változási ütembe fordulhat. Az EECFA becslése szerint idén a török építési teljesítmény csökkenni fog, így ez lenne a negyedik egymást követő év, mely csökkenést könyvel el. Enyhe fellendülés várhatóan jövőre kezdődhet el.

Ukrajna

Idén február óta Ukrajna háborúban áll Oroszországgal. 2022 júniusáig az oroszok Ukrajna infrastruktúrájának 30%-át tönkretették, a felüljárók 2%-át és több mint 23 000 kilométernyi útszakaszt rongáltak meg. Ukrajna területének mintegy 20%-a megszállás alatt van. Oroszország blokád alatt tartja azokat a tengeri kikötőket, amelyeken keresztül importárut szállítottak Ukrajnába. Az építőanyag-gyárak és raktárak többnyire a megszállt területen maradtak, és a legtöbb fejlesztő határozatlan időre befagyasztotta beruházásait. Ennek ellenére pozitív jelek kezdenek megjelenni az építőiparban, elsősorban a lakásépítésben, ahol a piac fokozatosan élénkül, alkalmazkodva a katonai helyzethez (főleg a viszonylag biztonságos nyugati régióban). Apránként helyreáll a kritikus infrastruktúra is (lerombolt hidak, utak, áram- és gázellátás, kommunikációs vezetékek). Ilyen nagy bizonytalanság mellett viszont, és a háború vége előtt, lehetetlen előre jelezni Ukrajna építési piacának jövőjét. Ezért az Uvecon, az EECFA ukrán tagintézete Kijevben, ezúttal egy rövid elemzést készített a szokásos előrejelző tanulmány helyett.

A teljes tanulmányok megvásárolhatóak és minta tanulmányt a www.eecfa.com oldalon lehet megnézni. 

Forrás: EECFA Construction Forecast Report, 2022 Summer

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások