hír exkluzív lakáspiac

Kérdő- és felkiáltójelek a lakáspiacon

EBI Építésaktivitási Jelentés 2019. 1. negyedév


buildecon | 2019.05.21

A tavalyi év vége óta tudjuk, hogy a kedvezményes lakásáfakulcs nem kerül meghosszabbításra, de annyi könnyítést kapnak a szereplők, hogy a 2018. november 1-jén építési engedéllyel rendelkező projektek lakásait még a kedvezményes, 5%-os áfakulccsal lehet értékesíteni 2023 végéig.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy akik nem szerezték meg a jogerős építési engedélyt a fenti időpontig, már csak 27%-os áfakulccsal adhatják el az otthonaikat. A megemelkedő áfa miatt ugyanakkor ezek az új projektek kevésbé lehetnek versenyképesek a még 5% mellett értékesíthető projektekkel szemben, mivel a fejlesztők számára ugyanazon költségszintek mellett, csak egy lényegesen magasabb értékesítési ár mellett érheti meg a beruházásokat elindítani. Összességében tehát jelentős visszaesésre lehet számítani a lakásépítésekben.

A várakozásokat a piac is igazolni látszik, a 2019 első negyedévében kevesebb, mint 37 milliárd forintos EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdése több mint 62%-kal alacsonyabb értéket jelentett, mint az előző év azonos időszakát jellemző összeg, de 2016 azonos hónapjaihoz képest is több mint 6%-os visszaesést mutatott. Bár vannak olyan fejlesztők, akik a magasabb áfaszint ellenére is belevágnak projektjeik elindításába, összességében az idei év további részében is jelentős lendületvesztésre számítunk a társasági lakásépítések esetében.

Az Aktivás-Befejezés mutató esetében azonban éppen ellenkező folyamatok figyelhetőek meg, az idei év további csúcsdöntést hozhat a befejezett társasházi lakásépítések értékében. Bár az áfaszabályokat érintő könnyítések miatt a fejlesztőknek kevésbé kell sietniük a befejezéssel, összességében egyre több projekt készülhet el a korábbi években elindított beruházások közül. Az idei év első negyedévében 53 milliárd forint értékben fejeződtek be társasházi építkezések hazánkban az ibuild.info projektinformációs adatbázis szerint, de az év további részében ennél lényegesen nagyobb összegű lehet az átadott társasházi otthonok értéke. Ugyanakkor az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzői szerint, a kivitelezői kapacitások szűkössége miatt több projekt esetében csúszásokra kell készülni, ami a korábbi időszak magas Aktivitás-Kezdéséből adódó teljesítményt és befejezést hosszabb időszakra fogja széthúzni.

Az elmúlt években folyamatosan növekedést mutatott a Teljesítmény, azaz a társasházi lakásépítésekre fordított összegek nagysága, 2018-ban összesen több mint 400 milliárd forintot költöttek el a folyó építkezésekre a beruházók, az idei év első negyedévében azonban hosszú idő óta először csökkent a társasházi lakásprojektekre fordított pénzösszeg. 2019 január és március között 113,5 milliárd forintot tett ki az értékük, szemben a tavalyi utolsó negyedév 118 milliárd forintos szintjével. A beruházások kifutásával pedig további visszaesésre lehet számítani a szektor teljesítményét illetően.

A legnagyobb visszaesés a Közép-Magyarország régiót érintette a társasházi lakásépítéseket illetően, ahol mindössze az építési fázisba lépő beruházások értékének 45%-a koncentrálódott 2019 első negyedévében a korábbi több mint 60%-os részesedéssel szemben. Ugyanakkor a nyugat-magyarországi fejlesztések szerepe nőtt, a terület részesedése a társasházi lakásfejlesztések értékéből 43%-ot ért el, ami közelíti a főváros környékének eredményét. Kelet-Magyarország továbbra sem erős az előző két területhez képest jelentős lemaradást mutatva, mindössze 12%-os részesedésével.

Az áfaváltozások ellenére az idei év első negyedévében is indultak azért jelentős lakásfejlesztések hazánkban, ezek közé tartozott például a Greenside B-C ütemének elindulása Budapest XIII. kerületében, de szintén itt vette kezdetét a Metropolitan Garden kivitelezése is.

Az biztosnak tűnik, hogy a nem olyan kedvező piaci környezetben a fejlesztők kevésbé mernek majd projektet indítani a jövőben, így vélhetően a következő években kevesebb lakás épülhet hazánkban, az áfakulcs emelkedése pedig a mostaninál lényegesen magasabb értékesítési árakat indukálhat. Kérdés persze, hogy mennyire lesz fizetőképes kereslet a jelentősen magasabb árú lakásokra.

A cikket írta: Tancsics Tünde (Eltinga)

EBI Építésaktivitási Jelentés megrendelése: ebi@ibuild.info

Megjegyzés az 1. ábrához: az adott időszakban elkezdett és befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg. A szürke oszlopok értékei a jelentés készítésének időpontjában rendelkezésre álló információk szerinti értékeket mutatják, nem előrejelzések.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások