hír cikk ÉTE Korányi Projekt mÉk mÉsz

Kitiltották a tervezőt

A Korányi Projekt felelős tervezőit kitiltották tervezett épületükből


Szende Árpád | 2015.10.19
A Korányi Projekt felelős tervezőit kitiltották az épületbemutató bejárásról, és ha ők mégis megkísérelnék a bejutást, úgy biztonsági, jegyzői, és rendőrhatósági intézkedéssel akadályozzák azt meg.

Az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) Építéskivitelezési és Tervezési Szakosztálya, 2015. október 21-én szerdán, 14:00 órára épületlátogatást szervezett az elkészült Korányi Projekt épületegyüttesébe, az 1082 Budapest VIII. Üllői út 78/B cím alatti találkozással, és előzetes jelentkezéssel (ÉTE titkárság).

A szokásoknak, és eddigi gyakorlatának megfelelően megnevezte, és meghívta az építési fo-lyamat résztvevőit, úgy mint a megrendelő – építtetőt: Semmelweis Egyetem, a tervezőt: „TUS” Építész Kft., és a kivitelezőt: SH Konzorcium (Swietelsky Magyarország Kft., Hőszer Trade Kft.). Ugyancsak megnevezte a szervezőt Frey Lajos szakosztályi titkár, és az épületlátogatást vezetőt Földesné Nagy Anna projektvezető (Korányi Projekt Lebonyolító Szervezet) személyében.

Ám furcsa, és a szakmában mindez ideig jelen nem lévő fordulat következett be, melyet a felelős építész vezető tervezők az alábbi levéllel tudatták az érdeklődőkkel, és a szakmával.

„Kedves Látogatók!
Mint minden tervező, így mi is megtiszteltetésnek vesszük, hogy a szakma érdeklődik egy lassan elkészülő épületünk iránt. Mi magunk is részt vennénk rajta, de sajnos ettől ez esetben el kell tekintenünk, mivel az Építtető Semmelweis Egyetem 2014. szeptember 30.-i levelükben foglaltak alapján mindkettőnket, mint az épület felelős építésztervezőit azonnali hatállyal kitiltott az építkezésről, és amennyiben mégis megkíséreljük a bejutást úgy "nem csak a szükséges biztonsági, hanem jegyzői és rendőrhatósági intézkedést is igénybe vesz." az eltávolításunkra. Egyikünk 25 éve gyakorolja ezt a szakmát, másikunk 53 éve, de ilyennel még nem találkoztunk, hogy karhatalmi erőszakot kilátásba helyezve presszionáljanak egy tervezőt. Úgy gondoljuk, hogy maga az eset minősíti az íróját...
Kérünk benneteket, hogy amit láttok, azt annak a fényében értékeljétek, hogy – az Építtetői legfőbb szándéknak megfelelően – sajnos nem felügyelhettük az építkezést...
Üdvözlettel: Töreky Dezső Ybl-díjas okl. építészmérnök és Töreky Balázs okl. építészmérnök, vezető tervező.”

Mi is, a szakmai közélet résztvevői is, úgy gondoljuk, hogy a mind a mai napig példa nélküli eset több mint elgondolkodtató. Nem elég már fogcsikorgatva, egyéni sérelemként felfogva egyénileg dohogni, majd napirendre térni. Talán itt volna az ideje, hogy a Magyar Építész Kamara, és a Magyar Építőművészek Szövetsége is kivizsgálja az ügyet, és a leghatározottabban járjon el.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások