sebesp | 2017.06.22
Lágyan hullámzó, rejtett központi udvar körül helyezkednek el a portugál családi ház lakóterei. Az udvar hullámozva betüremkedik az épület alá, így minden helyiség kapcsolatba kerül vele.

A Portugália északi részén elhelyezkedő családi otthon építészei, a José Cadilhe vezette dIONISO LAB, akik egy téglalap alakú telek közepére helyezték az épületet, így a házat körülvevő kert tágasabb maradhatott. Ez a központi belső udvar a ház által lefedett, védett, lágyan körbeölelt. Magának az épületnek a geometriája pedig a merőleges határoló élek és a belső hullámívek között körvonalazódik.

Az alsó szinten egy nagyvonalú lakótér található, a felső szinten pedig a hálószobák, a konyha / étkező és a könyvtár kapott helyet. Egy kis lépcső vezet a tetőteraszhoz, amely egy hajó fedélzetére hasonlít. Kintről a ház visszafogottnak hat, mégis tágas belsőt rejt. A család belső élete a hengeres patio körül bontakozik ki, amely a szintek között kapcsolatot teremt. Az épület külső térben található központja jelképezi a család számára legfontosabb helyet, amely az évek során velük együtt alakul majd.


Az épületről szóló részletes elemzés a Metszet 2017/2 számában jelent meg, amelyről összefoglalót itt olvashat.

A folyóirat itt előfizethető.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár






Építési megoldások