épületek acélcsarnok Astrigma Berettyóújfalu Ceptra Frisomat

Könnyűszerkezetes csarnok – gyári méretekre

Lámpagyár Berettyóújfaluban


pestimonika | 2014.09.29
Magyarország eddig épült legnagyobb, 75 x 40 méteres fesztávú, költséghatékony és tartós, könnyűszerkezetes, környezetbarát technológiával készülő Frisomat acélcsarnoka méretre gyártott elemekből, gyors helyszíni szereléssel készült el. A nemrégiben átadott épület a berettyóújfalui LED lámpagyár modern összeszerelő üzemének ad otthont.

Egyedi csarnokmegoldás méretkorlátok nélkül
A Frisomat acélcsarnokok kialakítására jellemző nagy rugalmasságot mutatja a cég kínálta 200 különböző csarnoktípus melletti egyedi csarnokkivitelezés. Ilyen épület a gyárként és irodaegységként funkcionáló, összesen 2905 m2-en álló berettyóújfalui LED lámpagyár.
A modern külsővel rendelkező gyárépület esetében 5, 5 és 8, 5 vagy éppen 10, 5 méteres ereszmagasság is megtalálható. Az új lámpagyár tetejére 120 mm vastag szendvicspanel került, míg az oldalfalakra 100 mm vastagságú. A csarnokban egy 105 m2-es szintosztó födém található, összesen 300 kg/ m2 bruttó terhelhetőséggel, amely kitágítja a gyár tereit. Az alátámasztott födémnek köszönhetően a gyártástechnológiai berendezések optimálisan helyezhetők el, így az emeletmegoldással az állandó termelést biztosító épület belső tere jobban kihasználhatóvá vált. A füstkötényfal, mely nem éghető acélszerkezetre lett felszerelve, gipszkarton burkolattal készült. Az automatikusan nyíló, 140 x 140 cm–es hő- és UV-álló, opálszínű polikarbonát füstelvezető kupolák a hő-és füstelvezetést biztosítják. A távirányítós, szekcionált kapuk tetősíkkövető vasalattal, elektromos távirányítóval, zuhanásgátlóval és panoráma betekintő panelekkel készültek. A nagyméretű acélcsarnok homlokzatain a funkciónak megfelelő elrendezésben, kiváló minőségű ajtók és ablakok gondoskodnak a megfelelő nyílászárásról. A Frisomat acélcsarnokok a funkció függvényében készülhetnek hőszigetelés nélküli kivitelben is, de a szóban forgó üzemcsarnok természetszerűleg hőszigetelt kivitelben készült. A termeléshez szükséges állandó klímát energiatakarékos fűtő- és hűtőberendezések biztosítják, a beépítésnek alapfeltétele volt a magas hőszigetelési képességű, minőségi szendvicspanel burkolat beépítése. A Frisomat ipari csarnokaira jellemző a pontosan megtervezett és előregyártott szerkezeti- és csomóponti elemek használata, melyek szélsőséges időjárási viszonyok esetén is hosszú élettartamot garantálnak. A kiváló minőségű, 20 mikron vastagságú horganybevonattal ellátott acélszerkezet különleges tartóssága teszi a Frisomat műszaki megoldásait költséghatékonnyá, hiszen felújításra egy Frisomat csarnok esetében alig van szükség.

Astrigma és Ceptra
A berettyóújfalui lámpagyár egyedi tervek szerint készült, de lehetőség szerint maximálisan kihasználva a Frisomat tipizált vázszerkezeti elemeit. Nagyobb fesztávolságú, belső alátámasztás nélküli csarnok méretek esetén a rácsos szerkezetű Ceptra típus a legmegfelelőbb, melynek alacsony, 10 fokos tetőlejtése modern, a mai kornak megfelelő megjelenést biztosít. A Ceptra csarnok esztétikus külseje mellett a stabilitása sem kérdőjelezhető meg, amiről a vízszintes, övtartós rácsos szerkezet gondoskodik. Masszívságának köszönhetően a Ceptra típusú csarnok a legideálisabb, jelentős szél- és hó terhelések esetén. A külsejében hasonló megjelenésű, elegáns Astrigma típusú csarnok szintén 10 fokos tetőlejtéssel rendelkezik. Mindkét csarnokrészt az alaptestekhez speciális talpcsomóponti elemek és nagy szilárdságú, acél horgonycsavarok rögzítik.

Tekintettel a környezetre
A LED lámpatestek, tehát környezetbarát termékek gyártásával foglalkozó cég új gyártó egységének építéséhez kizárólag környezetkímélő műszaki megoldásokat választhattak a tervezők. A Frisomat pontos statikai számításokat végzett annak érdekében, hogy az igényelt alapterület a lehető legkevesebb acél felhasználásával lefedhető legyen. Mivel a gyártás folyamán a felhasznált acéltekercsek vastagsága 0,25 mm-enként változhat, minden esetben garantált, hogy a szükségesnél több acél nem kerül felhasználásra. Ennek a tervezési és gyártási módnak köszönhetően a környezetterhelés jelentősen csökken.
A lámpagyár kivitelezéséhez az előre-, méretre gyártott elemek azonnali beépítésre készen érkeztek az építkezés helyszínére. Ez a nagyméretű beruházás nem károsította a környezetet, nem hagyott maga után szinte semmi hulladékot, hiszen a teljes egészében csavaros kötésekkel összeszerelt szerkezeti elemek esetében nincs szükség sem helyszíni darabolásra sem hegesztésre vagy furatolásra.

Több információ: www.frisomat.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások