pestimonika | 2011.04.07
Tokio mostanában sajnos elsősorban nem az új épületeivel szerepel a hírekben, de azért ne feledkezzünk meg ezekről sem. A Musashino Művészeti Egyetem nemrég elkészült új könyvtárát a Sou Fujimoto Építésziroda tervezte.
Fujimoto 2007-ben nyerte meg a tervezésre kiírt pályázatot tíz másik meghívott fiatal építészirodával szemben (a Musashino Egyetem általában hangsúlyt fektet arra, hogy fiatal építészekkel terveztessen), a 6500 négyzetméteres épület az eddigi legnagyobb projektje. Az 1971-ben született japán építész eddig főleg érdekes lakóépületekkel tűnt fel, az ezekre jellemző ötletesség itt a könyvtárnál is folytatódik. Az alapötlet egyszerű, a megvalósítás nagyon következetes és a szó szoros értelmében üvegszerűen átlátható. A könyvtár valamennyi fala könyvespolcokból áll. Az alaprajz spirálformájú, de a látogatóknak mindig átlátásokat és átjárási lehetőségeket is nyújt.
Az építész a könyvtárat mint egy „könyverdőt” képzelte el, a belsőben a könyvespolcok világos faanyaga dominál. Ha az ember az üvegezett bejáraton belép, a belső udvart átszeli és felmegy a széles lépcsőn – ami egyben auditóriumként is szolgál -, a „hasadékokon” át az „erdő” többi részébe is bepillanthat. Az olvasótermeket hidak kötik össze. Az erdő asszociációját a felülről, a polikarbonát lemezen át beeső fény még tovább fokozza.
Vannak olyan könyvespolcok, amelyek vastagabbak és kiszolgáló funkciókat rejtenek magukban. A látogatók tájékoztatását nagy grafikus elemek szolgálják. Bár a könyvespolc-falak úgy néznek ki, mint amelyek könyvekkel való megtöltésre várnak, valójában a magasan lévő részeket nem fogják ilyen célra használni, mert az elérésük nem megoldható.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások