Katona Vilmos | 2016.09.06
Az otthon egyike legfontosabb emberi élettereinknek. Saját házunk mindig több mint egy épület a sok közül. Otthonunk személyes terek komplex szövete, melynek összetettsége normális életciklusainkat, napi tevékenységeinket tükrözi.

A tervezőktől

Kis stúdiónkban kedveljük az olyan házakat, ahol a kisebb helyiségeknek is saját atmoszférájuk van. Kimondottan olyan épületeket tervezünk, ahol az evés, az alvás, az olvasás, a pihenés, a játék vagy beszélgetés – minden jellemző lakófunkció – a neki legmegfelelőbb hangulatú térben kap helyet. Egy családi ház alárendelt terekből létrehozott nagyobb kompozíció. Néhány térnek előre meg kell határozni a rendeltetését, de néhányat ’nyitva kell hagyni’. Nem vagyunk ortodox funkcionalisták. Nem határozzuk meg a ház minden helyiségének pontos rendeltetését előre, de figyelünk a terek hangulatára.      

A különböző légkörrel rendelkező helyiségeket persze közös tető alá kell hozni, és az épület tömegének, szerkezeti vázának az összképet rendeznie kell. Mint egy jó főzőreceptben, ahol minden egyes hozzávalónak ismerni kell az ízét, de a kész ételre úgy kell tekinteni mint egységes egészre.  

Villánk alapötlete kizárólag a lakók igényeiből táplálkozik. Az építészeti elemek könnyedsége és eleganciája csak eszköz a belső terek, a táj, az alkalmazott anyagok és a fény minőségi dimenziójának leképezésére.

A választott helyszín egy kiépülőben lévő városias környezet. A földszint falakkal körülvett, zárt kert, amely véd az utcától és a szomszédos terekről beszűrődő zajtól, de jó rálátást biztosít a hegyekkel tűzdelt tájképére.

Az első emeletet jó kilátással rendelkező teraszok uralják. A kerttől tornáccal és üvegfallal elválasztott nappali biztonságos, szabad levegőjű tér, ami pihenésre is alkalmas. A tervet ösztönző két legfontosabb kívánság valóban e kettő, a biztonság és a szabadság volt. 

Az épület szerkezeti felépítésének megválasztása a kőművességből merített ötletet: a tömeg benapozott oldalán egyre áttörtebb. Az építőkő olykor nyers felületével mutatkozik, de gyakrabban vakolt. A ház alapgondolatát a Pó folyó völgyében elterjedt olasz háztípus, a cascina ihlette. A végeredmény látszólag különbözik ettől az ősi háztípustól, de az épület a casinákhoz hasonlóan tömör kőből készült, északi homlokzatán igen kevés megnyitással, déli oldalán pedig nagy kapuzattal. Ez egy igen energiahatékony megoldás is egyben, ami helyi kő és fa felhasználásával párosul.   

A villa korszerű épületautomatikai rendszerrel felszerelt, amelyet a Sepa tervezői az ABB KNX rendszer alapján fejlesztettek tovább. A rendszer akár okostelefonról is teljes körű házfelügyeletet biztosít a világítás, a nyílászárók, a helyiségek hőmérséklete, az audiovizuális berendezések és az ajtócsengő felett. Használata intelligens, egyszerű és személyre szabható. 

 

Telek területe: 730 m2
Épület alapterülete: 210 m2

Építészet: Bruno Tonelli (Studioartec, e-artec.it)
Megbízó: privát
Statika: Giovanni Mosca
Generálkivitelező: Edilmape
Elektromos terv és lakásautomatika: Sepa (sepaelettronica.it); ABB (abb.com)

Grafikai tervek: Studioartec
Fotók: Bruno Tonelli és Gianni Canali

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások