hír épületek BudaPart Budapest felhőkarcoló lakópark

Lesz kis magyar törpe-felhőkarcoló és a homokos beach is a Kopaszi-gátnál


sebesp | 2016.10.26
Jövőre indul a Kopaszi-gát mellé tervezett BudaPart városnegyed építése, bár a végeredmény csak egy évtized múlva lesz látható.

A Kopasz-gáthoz tervezett új negyed egyik felét lakóházak alkotják majd, 2500-3000 lakással számolnak, ami nagyjából 4-5 ezer lakót jelent – mondta Árendás Gergely, a Property Market Kft. ügyvezetője az Urbanistának, amely több látványtervet is közölt a tervezett BudaPartról.

A terület másik felét irodaházak, vagyis munkahelyek foglalják majd el, de egy szállodát és kereskedelmi egységeket is terveznek ide.

A legizgalmasabb elem az a 120 méteresre tervezett magasház lehet, ami a hazai viszonyok között felhőkarcolónak is nevezhető.

A területen a szabályozás jelenleg 65 méter magas épületeket enged csak, de a beszámoló szerint mivel Tarlós István főpolgármester is áldását adta rá szóban, aligha lesz gond az egyeztetéssel. Ez lenne a terület kapuja, eléggé hátrahúzva a Dunától, hogy ne legyen túl tolakodó, de mégis élvezni lehessen belőle a budapesti panorámát – tették hozzá.

Először két helyszínen indulhat meg az építés: az erőművön túl egy irodaházat építenek, amelynek megvannak a tervei, és ha van rá igény, meg is valósulnak. A másik helyszín, ahol jövőre beindul a munka, a tulajdonképpeni BudaPart magja az Infopark villamosmegállónál, az öböl északnyugati csücskében. Ide egy irodaház, két lakóház és a magasház kerül.

Az itt álló kelenföldi erőmű régi irányítóközpontja szintén az ingatlanfejlesztők kezében van, akik egyelőre vizsgálják a hasznosítási lehetőséget és azt sem zárják ki, hogy az épület részben kulturális funkciót kapjon.

A településszerkezeti tervet a dán Adept iroda készítette. A központi parkkal ki tudnak alakítani egy nagyobb, összefüggő zöldfelületet, kívülre kerülnek az irodák, a hagyományos értelemben vett bevásárlóközpont helyett pedig egy bevásárlóutcával számolnak.

Az utcák a tömbön belül vegyes használatúak lesznek, az úthálózat pedig cikcakkos lesz, ezzel a régi fővárosi településszerkezetre akarnak reflektálni a dán tervezők.

Az egyes háztömbökön belül nem kertek, csak zöldtetők lesznek, a földszinten elsősorban garázsokat alakítanak ki. A tömbök belsejébe félpublikus terek kerülnek, az, hogy ezeket megnyitják-e a köznek vagy csak a lakók használhatják, majd kiderül. A part egy homokos beach lesz, amit egy kerítéssel azért le fognak választani.

Forrás: hvg.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások