Katona Vilmos | 2014.12.05
Egy fiatalokból álló alkotócsoport az Ybl Bicentenárium záróünnepén interaktív épületbejárással tiszteleg a 200 éve született mester előtt.

A szervezők közleménye

Egy fiatalokból álló alkotócsoport az Ybl Bicentenárium záróünnepén azzal tiszteleg a 200 éve született mester előtt, hogy egy interaktív 3D-s animáció segítségével a Fuga – Budapesti Építészeti Központban bejárhatóvá teszi Ybl Miklós romantikus stílusú nagymágocsi magtárépületét, felhívva a figyelmet a műemlék valós állapotára és a tényleges építészeti feladatokra, amelyek az épület megőrzéséhez szükségesek volnának.

Műemlékes építészek, informatikusok, animációs szakemberek és formatervezők közös kutatási-fejlesztési projektjének eredményeként szombaton bárki beléphet a nagymágocsi Ybl-magtárba, aki ellátogat a Fuga – Budapesti Építészeti Központba, az Ybl bicentenárium ünnepélyes záróeseményére. Az alkotócsoport interaktív 3D-s animációja segítségével a műemléki iparépület valamennyi szintjét bejárhatják a látogatók, és a műemléki virtuális séta során még az is feltárul, hogy milyen gépezetek segítségével, hogyan működhetett a XIX. századi több emeltes terményraktár.

Mindez egy egyedülálló 3D-s technológiának köszönhető, amelyen egy éve dolgozik az alkotócsoport. Az interaktív animáció segítségével egy bármilyen állapotban meglévő, vagy akár csak terv szintjén létező épület pontos három dimenziós modellje megalkotható. Az informatikai háttér segítségével a modell bejárhatóvá is válik.


A projekthez építészeti terveket szolgáltató BÉ-Terv Építésziroda számára a nagymágocsi magtár interaktív bemutatása azért is fontos az Ybl-záróünnepségen, mert ezzel felhívhatják a figyelmet a műemléki épület állapotára, amelynek megmentéséért évek óta küzdenek. A komplex technológiának fontos szerepe lehet az oktatásban, és a múzeumpedagógiában, hiszen ezzel a technológiával viszonylag költséghatékony módon bemutathatóak azok a műemléki épületek is, amelyek eredeti állapotukban már nem lelhetők fel, vagy helyreállításukra még sokat kell várni – fogalmaz a BÉ-Terv építész iroda műemlékes építésze Benedek Ádám. Építészeti tervezési feladatok során a tervezett épület funkciói és terei lennének bemutathatók a megrendelőknek, akik számára a tervlapok, de sokszor még a látványtervek sem nyújtatnak elegendő információt.


Liszka Tamás, az Anilogue nemzetközi animációs fesztivál igazgatója, a projekt művészeti vezetője szerint a 3D-s alkalmazásnak a filmgyártásban is szerepe lehet: óriási megtakarítást jelenthet a nagyprodukciók előkészítő munkái során, ha azokat nem valós forgatási helyszínen, hanem a valósággal mérnöki részletességgel megegyező virtuális terekben végezhetik el.

A 3D-s animációt életrekeltő szoftver fejlesztője, az SKC Holding IT üzletágvezetője, Kovács Marcell szerint azért van szükség ilyen innovatív projektekben való részvételre, mert számukra a versenyképességet az jelenti, ha a fejlesztések és a komplex látásmódot és csapatmunkát is szükségessé tévő újdonságok felé is nyitottak tudnak maradni.

Az alkotócsoport szeretettel vár minden érdeklődőt az Ybl Egyesület Ybl Bicentenáriumának zárünnepségén, 2014. december 6-án 14.00 órától a FUGA – Budapesti Építészeti Központban az Ybl magtár ingyenes 3D-s interaktív bemutatójára.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások