sebesp | 2022.04.23

Kengo Kuma helyi kövekkel dekorálta ki Japánban Kusatsu hőforrásos fogadójának fekete falait.

Tokiótól körülbelül 200 km-re északnyugatra található egy Kusatsu nevű kisváros, amely természetes melegforrásairól híres. A közeli Kusatsu-Shirane hegyről a gőzölgő víz lefolyik a városközpontba a „Yubatake”-be, ami szó szerint „forróvizes mezőt” jelent. A Kusatsu Yubatake felszálló párájára tekintő egyszobás ryokan (hagyományos japán fogadó), a „Kusatsu Kimuraya” Kengo Kuma irodájának.

A Kengo Kuma által tervezett ryokan a földszintjén étteremből, emeletén pedig egy hálószobából és egy hozzá kapcsolódó termálfürdőből áll.

A kis fogadó megtervezésekor Kengo Kuma projektcsapata a környéket vette szemügyre. A koncepció az volt, hogy az épületet és a Yubatake-et háromdimenziós táj részeként fogják fel, elmerítve a vendégeket a közeli hőforrás hangulatában, amelyre rálátnak. Ennek elérése érdekében az építészek a hőforrásokban található Asama köveket alkalmaztak homlokzati dekorációnak, az íves forma pedig a fürdőből felszálló gőz lágy, természetes mozgását hivatott visszaadni. A földszinti étterem íves ablaka segít megtörni a nagyrészt tömör fekete tömeget, és az épület sarkát lágyan izzó jeladóvá varázsolja éjszaka.

Forrás: Designboom

Képek: Kawasumi – Kobayashi Kenji Photograph Office

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások