sebesp | 2016.09.28
Barack Obama amerikai elnök megnyitotta szombaton Washingtonban az Afromerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeumát, és beszédében nagy teret szánt a társadalmi megbékélés fontosságának.

A múzeum Washington szívében, a Fehér Ház és a Capitolium közötti Mall múzeumi negyedében nyílt meg. A múzeum létrehozásának ötlete már évtizedekkel ezelőtt felmerült, de csak 2003-ban írta alá a múzeum megalapításáról szóló törvényt George W. Bush akkori elnök. Az építkezés 2012-ben kezdődött meg. Megnyitó beszédében Barack Obama meggyőződését fejezte ki, hogy a múzeum segít majd gazdagabb és teljesebb történelmi képet adni arról, kik is valójában az afroamerikaiak. Kifejtette: "ennek ismeretében jobban megértjük önmagunkat és egymást is, ez összeköt bennünket és ismételten megerősíti, hogy mindannyian együtt vagyunk Amerika, s hogy az afrikai-amerikai történelem nem elválasztható a mi tágabb amerikai történelmünktől".

Mint mondta, "hazafias cselekedet" megérteni az afroamerikaiak történetét, és ezzel valamennyi amerikai múltbeli viszontagságait is. "Mi nem teher vagyunk Amerikának, vagy folt Amerikán, vagy a szégyenkezés és a szánalom tárgya, mi vagyunk Amerika, és ez a múzeum ezt magyarázza el" hangsúlyozta az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke.

A National Museum African American History and Culture terveit a Tanzániában született, Londonban élő David Adjaye készítette.


Forrás: Inforádió.hu
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások