épületek buddhizmus Jianamani Kína látogatóközpont TeamMinus tibet

Modern buddhista építészet

Jianamani Látogató Központ / TeamMinus


Lekics Gábor | 2015.10.05
A tibeti Yushu városban a kortárs buddhista építészet remek példáját csodálhatják meg nemcsak a zarándokok, de az építészet szépségére fogékony látogatók is.

Yushu város Tibet egyik fontos vallási központja. A zarándokok 3 évszázada folyamatosan hoznak magukkal szent köveket ide- Ezekből épül a jelenleg több mint 250 millió darabból álló Jianamani, a világ legnagyobb tibeti buddhista kőhalma. Yushuban a lakosság több mint 40%-a a Mani kövek faragásából tartja el magát, ezért a helyi közösségben különleges szerepet tölt be a Jianamani. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a 2010-es földrengés után a helyiek azonnal hozzáláttak a Jianamani kijavításának, előbb, mint hogy saját házaikat újjáépítették volna.

A Jianamani látogatóközpont egyaránt fontos helyszín a helyieknek és az ide látogatóknak. A központ a látogatók és zarándokok számára információt nyújt a helyi történelemről és a környező történeti helyszínekről. A lakosság számára ezen kívül posta, egy kis archívum, orvosi rendelő és nyilvános WC is található itt.

A Jianamani központ egy belsőudvaros, négyzet alaprajzú épület, melyből 11 kiszögellés mutat a környék nevezetességeinek irányába. A négyzetes elrendezés a tipikus tibeti alaprajzi kialakítást tükrözi. A 11 kiugró szárnyacskából 2 a Jianamani felé, 9 pedig nevezetes vallási és történelmi helyek felé mutat. Ezek: Leciga, Genixibawangxiou, Cuochike, Dongna Zhunatalang Taiqinleng, a Zhaqu folyó völgye, Lazanglongba, Rusongongbu, a Naigu folyópart, és Kuanyin feltámadásának helye.

A Jianamani látogatóközpont főként a helyi építési technológiákra épült. Helyi kőművesek készítették a kőfalakat, melyeket a Mani kövek anyagával azonos helyi kövekből falaztak. A tetőterasz és a kiszögellések tetején kialakított kilátók fából készültek, amelyek egy része a korábbi földrengésben megrongálódott épületek faanyagának újrahasznosításából került ki.

Helyszín: Yushu, Qinghai, Tibet (Kína)
Alapterület: 1100 m2
Megvalósulás éve: 2013

Építészet: TeamMinus
Építész tervezők: Brian Zhang (Zhang Li)

Forrás: ArchDaily
Képek: TeamMinus

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások