exkluzív cikk videók, animációk blog belsőépítészet ékszer négyes metró ötvös Cselőtei Boglárka

Egy lány úgy szereti a 4-es metrót, hogy minden megállóhoz tervezett egy gyűrűt

Felismered, hogy melyik ékszer melyik állomáshoz készült?


Zubreczki Dávid | 2019.11.03

A 21. századi Budapest talán legfontosabb építészeti alkotásai a 4-es metró állomásai. Ha valakinek be akarjuk mutatni, milyen izgalmas dolgok épültek itt az elmúlt húsz évben, a legegyszerűbb, ha leküldjük a föld alá egy vonaljeggyel. Cselőtei Boglárka, fiatal ötvös fantáziáját is beindította a metróépítészet és egy különleges kollekciót alkotott.

Néhány hónapja mutatta be Bárdos László munkáját, klassz dizájnbetű-sorozattal köszöntötte a szülinapos metróvonalat. Azonban nem ő volt az első, akit megihlettek az M4 megállói. Egy ötvöstanuló már két éve izgalmas kollekciót alkotott róla.

Az építőművészet és az iparművészet határmezsgyéjét akarta feltérképezni Cselőtei Boglárka, mikor a Képző- és Iparművészeti Gimnázium ötvösszakán egy különleges ékszerkollekciót készített vizsgamunkának. Ennek a képeit kaptam most meg.

A négyes metró hálás dizájntéma. A megállóin nem csak remek építészek dolgoztak (akiknek munkáját Erő Zoltán csapata fogta össze), hanem iparművészek is. Gyakorlatilag midnen állomáson megjelennek a társművészetek, elég csak mondjuk Jovánovics György plasztikájára gondolni a II. János Pál pápa téren, vagy Bojti Márton üvegmunkáira az Újbuda-központ megállóban.

Ezen a két állomáson például közvetlenül az iparművészeti alkotások ihlették Cselőtei Boglárka ékszereit, de van, ahol az építészeti alapokig nyúlt vissza, mikor megtervezte ezt a különleges kollekciót. Az anyaghasználat sem a szokásos: mozaik, beton, vas, corian stb. Mindazok, amik az állomásokon fizikailag is megjelennek.

"Minden megállót különböző részekre bontottam (mozaik, beérkező metrókocsi mögötti burkolat, mennyezet stb.), és mindegyik megállónál kiválasztottam egy-egy olyan elemet, amely szerintem a legjobban jellemzi az adott állomást. Így alakult ki a 10 gyűrűből álló sorozat. Három egyszerű formát vettem alapként, egy ovális, egy négyzetes és egy téglatest alakút. Valamint két típusú foglalatot (tokos és karmos) használtam. A gyűrűalap is nagyon minimál, hogy ne terelje el a figyelmet az anyagról, amit befoglaltam." – foglalta össze a munkafolyamatot Cselőtei Boglárka. 

Mint elmondta, a gyűrűk azért vannak ezüstből, hogy ellensúlyozza az olyan hétköznapi anyagokat, mint a plexi vagy a beton. Így megmarad az ékszerjellegük.

És hogy hol lehet megvenni őket? Sehol.

"Fontos, hogy ezek nem kifejezetten hordható ékszerek, hiszen nagy formátumúak és emiatt nem igazán kényelmesek. Ez egyfajta haute couture. Ez a kollekció egyfajta műalkotásként készült, nem lesznek belőle másolatok, nem kerül kereskedelmi forgalomba, így megvásárolni sem lehet." – vallja munkáiról az alkotó.

Ezzel együtt nagyon örülnék neki, ha közelebbről is lehetne találkozni velük, akár egy klassz kiállítás formájában. Addig is érdemes böngészni Cselőtei Boglárka munkáit, mondjuk az Instagramján. Ő azóta már a Képzőművészeti Egyetem művészeti menedzsment szakos hallgatója, kurátornak tanul. Nem tudom, annak milyen lesz, de ezzel a munkájával jó magasra tette a lécet. Mégis csak egy középiskolás vizsgamunkáról van szó!

Persze, ha a koncepciót, és az összeállított igényes fotóanyagot nézem, akkor alighanem kurátorként is megállja majd a helyét.

Fotók: Cselőtei Zsófia Olga, modellek: Tasi Laura és Kelemen Viola.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások