hír épületek Debrecen Nagyerdő víztorony

Nem szabad kihagyni! Tuti jó közösségi tér lett a Nagyerdei Víztorony


donkanyar | 2015.07.01
A múlt héten átadták a Nagyerdei Víztornyot Debrecenben. Az 1994 óta helyi védettséget élvező ipari örökség ugyan megtartotta eredeti funkcióját – azaz ezer köbméter víztartalmával biztosítja a klinikák vízellátását –, de mostantól közösségi térként és kilátótoronyként is működik.

A nagyerdei víztorony felújítása tavaly szeptemberben kezdődött. Néhány hete végezték el az utolsó simításokat és a próbavilágítást. Az épületben egy kiállítótér is helyet kapott. Az időszakos tárlatokat a Pallagi út felől közelíthetik majd meg a látogatók. A 487 millió forintos beruházás során kávézót, fröccsteraszt is kialakítottak, de az érdeklődőknek egy 34 méter magas kilátó is a rendelkezésükre áll. Mivel a 42 méter magas épület az 1960-as évek óta a Debreceni Egyetem gondozásában áll, nem meglepő, hogy ősztől egyetemi filmklub kezdődik, jazz- és irodalmi klub indul itt. Családi napokat is terveznek egyéb kulturális rendezvényekkel. A helyben kölcsönözhető elektromos riksákkal a környék is könnyűszerrel bejárható lesz.

A nagyerdei víztornyot Fried és Adorján koncepciója alapján építettek 1913-ban. A 40 méter magas létesítmény a klinikák vízellátását szolgálja, és mintegy 1000 köbméternyi vizet tárol. A torony vasbetonból épült, amelynek – eredetileg vörösréz-burkolatú – kupolája alól gyönyörű panoráma nyílik az egész környékre. A turisták a stadiont, az egyetemet, a strandot, a ködszínházat, és a Nagytemplom tornyait is megtekinthetik a kilátóból.

A víztornyot átadása óta még egyszer sem újították fel. A rekonstrukció után a víztorony az eredeti funkcióját is megtartva továbbra is biztosítja majd a klinikák vízellátását.

Forrás: Turizmus Online
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások