hír pályázat tervek BME Középülettervezési Tanszék Yeats

Nemzetközi építészeti tervpályázat – hallgatóink sikere


Katona Vilmos | 2015.04.13
W. B. Yeats Nobel-díjas ír költő születésének 150 éves évfordulója alkalmából kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat hallgatói kategóriájában Fodor Zita, Ferenczi Nóra, Baráth Éva, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékének hallgatói által készített terv nyerte el az első díjat. – Gratulálunk!

Fejérdy Pétertől

A Tanszék a tervpályázati kiírást tervezési zh keretében adta ki hallgatóinak.

A félév folyamán kiírásra kerülő “zárthelyikben” a Tanszék elsősorban nem számonkérő, hanem tudásfejlesztő lehetőséget lát. A pályázatként felfogott, csoportos munkával készített feladatok elsősorban az építészeti párbeszéd fejlesztésének lehetőségét hordozzák magukban. Idén a határidők kedvező egybeesése és a feladat léptéke lehetővé tette, hogy egy valós építészeti tervpályázat legyen a zárthelyi feladata. A sikeresebb terveket készítő csoportokat  a Tanszék biztatta a zh-ra készített tervük továbbfejlesztésére és a valós tervpályázaton való részvételre.

A beadott pályamű sikere közös öröm és egyben pozitív visszajelzés a zh-val kapcsolatos tanszéki gyakorlat helyességét illetően is.


A győztes pályamű műleírása (ford. K.V.)

Yeats egész életében egy ideális helyről álmodott, amelyre a gyermekkorából emlékezett. Ez a hely egy sziget volt, amelynek képét a víz hangja idézte fel számára városi környezetben tett sétái alatt. Az érintetlen sziget és a vízzel való kapcsolat ezért fontos szempontunk volt a tervezés során. Helyszín gyanánt egy zajtól és széltől védett partszakaszt választottunk. Itt felolvasásokra kiválóan alkalmasak a part akusztikai adottságai.

A megérkezés útját meghagytuk úgy, ahogy a természet megalkotta. Nem akartuk építészeti eszközökkel lemásolni Yeats költői képeit, csak egy helyet készíteni, amely megidézi az itt megalkotott világot. Tisztában voltunk vele, hogy a kör mint ideális forma, úgyis mint kelta szimbólum jól illusztrálná költő viszonyát a szigethez. Egy használható helyet akartunk építeni, ahol úgy sétálhatunk vagy ülhetünk le, hogy közben a part sértetlen marad.

Az emlékmű a víz fölé emelkedik, ami kihangsúlyozza könnyedségét. A víz szintje fölé emelkedik, ami sohasem csordul túl rajta. A szerkezet alján a következő írás látható: „William Butler Yeats (1865-1939), aki vágyott a szigetre.” A tökéletes kör éjjel világító lámpái napelemmel működnek.

Kapcsolódó honlapok:
Yeats 2015 – a pályázat honlapja
A győztes terv (a hallgatói szekció: a “view all competition winners” linket követve)
IT Sligo Yeats Architectural Compwinners, zárójelentés (pdf)

Forrás: Közép.bme.hu
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások