hír cikk

Nyolcszáz éves szentély maradványai Szigetszentmiklóson


Ghile Gábor | 2012.10.08
A református templom mellett értékes régészeti lelőhelyet fedeztek fel. Az ásatások során mintegy 270 sírt találtak - valamint egy feltehetően 13. századi szentély romjait.

A Szigetszentmiklósi Református Egyházközség a pár évtizedes temploma mellett közösségi ház építését kezdte meg 2012 júniusában. A templom szomszédságában végzett földmunkák során kiderült, hogy a kb. 2-2,5 méter mélységig kiszedett földben számos embercsont található. Ezt észlelve a földmunkákat abbahagyták és a beruházó református egyházközség értesítette az ügyben illetékes Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságát.

Régészeti eredmények

A 2012. 07. 30. óta tartó leletmentés során kiderült, hogy a telken hol állt az a barokk kori, viszonylag nagy méretű észak-déli irányú templom amelyet a második világháború során keletkezett sérülései miatt bontottak le 1948-ban. A barokk kor, a 18. század előtt egy kisebb, kelet-nyugati irányítású épület szolgált egyházul a helyieknek. Ez a megtalált szentélye formája, alaprajza alapján a 13. századra datálható. Több sír helyzete vagy leletanyaga arra mutat, hogy ennél korábban is létezett itt temető és így bizonyosan volt egy ehhez tartozó egyház is, de ennek nyomait nem sikerült meglelni. A gyülekezeti ház tervezett helyén eddig kb. 270 sír került feltárásra, melyek közül a legkorábbi a 1200 tájára, a legkésőbb 1800 körülre datálható.

Egy ilyen ritkaságszámba menő feltárás kitűnő példája annak, hogy egy építkezés mennyi adott esetben mennyi bonyodalommal járhat, és azt is, hogy nem létezhet mindenkinek tetsző "megoldás". Az érdekeket átgondolva azonban közelebb juthatunk a város hosszútávú érdekeinek leginkább megfelelő verzió megtalálásához. A tervezett közösségi ház bár sok ember javát szolgálja, úgy gondolom, mind turisztikai szempontból, mind városlakóként a legfontosabb, hogy egy ilyen emlék minél jobban bemutatható, megtekinthető legyen a nagyközönség számára - ha lehet, állandó jelleggel.

Az, hogy ez egy elegáns üveglefedéssel vagy egy áttervezett épületburokkal valósul meg - szinte mindegy: a lényeg, hogy eredeti helyén látható legyen a város legrégebbi egybefüggő építészeti lelete.

Reméljük nem lesz kétséges, hogy az egyházi épület védi majd az ősi leleteket, vagy az egyház1 a saját érdekeit...
GGA képeket a szerző készítette.

1 - a félreértések végett az egyház, mint építtető szerepel jelen kontextusban!

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások