rendezvény kiállítás épületek metszet

Öt év, harminc építészgrafika

A Metszet folyóirat kiállítása a Fugában


Timon | 2015.02.12
A kiállítás a Fuga Építészeti Központ „L” alakú termében 2015. március 1-ig látható. A megnyitót 2015. február 11-én Wesselényi-Garay Andor és Szalai András tartotta. Fábry Sándor showman Építkezési kalandozásaim címmel tartott standupot.

A kiállításon a folyóirat címlapjai – évi hat szám, azaz öt év alatt összesen harminc címlap – láthatók, amelyeket a lapban publikált, fő témát adó épületek építészei terveztek. A tervezők sora Annus Marinától a Zaha Hadid Architects-ig terjed. A kiállításon megjelenteket a budapesti építészeti központban Nagy Bálint, a Fuga vezetője köszöntötte. A kiállítást először Wesselényi-Garay Andor nyitotta meg. Az unalomról beszélt: ennyi idő után ez a szimptóma nem lép-e fel? De a mindig változó tervezők ezt a tünetet kiküszöbölik. A Domus folyóirat szerkesztőváltásánál a címlapalkotás váltására hivatkozott. Vannak-e tendenciák a címlapgrafikákban? – tette fel a költői kérdést. Szerinte a kiállított molinók a szerkezeti részletek és a lírikus költemények között helyezkednek el. Érdekes példaként említette az új metró vonalának bemutatását, amelyet nem a Gellért- vagy a Fővám-téri állomás képe jellemez, hanem egy „mórickaábra” indítja ezt a lapszámot.

Utána Szalai András beszélt; mint mondta, a címlaptervezés is szakma. A címlap tipográfiai keret, a folyóirat arculatát határozza meg, betűkkel, amelyek kicsik vagy nagyok, vízszintesek vagy függőlegesek, jól vagy kevésbé jól olvashatók. Itt az interaktivitást, az építészekkel való együttműködést emelte ki. További 30 címlapot, de sikeres tartalmakat is kívánt. (A kívánságot taps kísérte.) Ezután Fábry Sándor standupot tartott Építkezési kalandjaim címmel: a Leányfalun 1884-ben épült, sátortetős családi villa átépítési viszontagságait elevenítette fel, ahol az 1960-as években édesanyjával élt.

Krónikásként azt játszottam, hogy mi lett volna, ha a főszerkesztő pályázatot hirdetett volna a címlapok díjazására? Magam részéről a következő sorrendet állítottam fel. Az első díjat nálam Kengo Kuma egyszerű családi házas címlapképe kapta. A második díjat Pethő László fekete alapon kivillanó, színes kaleidoszkóp képfragmentumaiból szerkesztett borítónak adnám. Harmadik díjasok holtversenyben: John Pawson grafikája a pannonhalmi főapátság templomrekonstrukciójáról és Máté Tamás fotója épületének kockastuktúrájáról.

Hogy a Kedves Olvasó egyetért-e velem vagy sem – eldöntheti, ha megnézi a kiállítást.

(Vagy ha idekattint... https://digitalstand.hu/metszet – A szerk.)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások