cikk földrengés műemlék Pécs

Pécsi Jakováli Hasszán Dzsámi Minaret tartószerkezeti vizsgálata

Vajon mekkora a kilengése és dőlése egy török minaret toronynak? Hogyan javítható egy 500 éves sérült csigalépcső?


reticolo | 2022.07.20

Jakováli Hasszán dzsámija Magyarország egyik legjobb állapotában fennmaradt török építészeti emléke Pécsett, az egyetlen, amelynél a dzsámi és a hozzá csatlakozó karcsú minaret majdnem változatlanul őrizte meg az eredeti tömegcsoportot. Evlija Cselebi leírásából tudjuk, hogy Jakováli Hasszán pasa építtette, feltehetően a 16. század második felében.

Anyagvizsgálatokkal kiegészített részletes vizsgálatokon alapuló tartószerkezeti szakvéleményt készítettünk a minaret állapotára vonatkozóan. A felmérés a meglévő szerkezetek leírásával, fényképes dokumentációval és igazoló tartószerkezeti számítások elvégzésével készült. A szakvélemény kitér a torony stabilitásának (dőlés és kilengés) vizsgálatára, a toronycsúcs és a sérült csigalépcső állapotának ellenőrzésére, különös tekintettel az anyagvédelmi beavatkozást igénylő szerkezetek diagnosztikai vizsgálatára, az építőanyag szilárdsági vizsgálatára. A szakvélemény ismeretében kerülnek meghatározásra a ténylegesen szükséges tervek.

A megbízásunkat képező vizsgálatok, valamint a továbbtervezéshez szükséges adatok miatt szükségesnek láttuk egy részletes, lehetőleg minden részletre kiterjedő geometriai feltérképezést. Emiatt kívülről és belülről is egy teljesértékű szkennelés történt. A minaret tartószerkezeti vizsgálata során a földtani kutatásoknál is alkalmazott georadart is igénybe vettünk. A roncsolásmentes vizsgálat célja a falazat homogenitásának igazolása. A georadar felvételen visszaverősédesket okoznak egyrészt az eltérő tulajdonságú rétegek határai, valamint egyéb szerkezetbe ágyazott objektumok, ürgeket, betonacélok, stb.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások