reticolo | 2023.01.11

Az Andrássy út 25. szám alatt álló, Drechsler-palotaként ismert épület a Magyar Királyi Államvasutak Nyugdíjintézete számára épült. Építészei Lechner Ödön és Pártos Gyula voltak. A Reticolo csapata vállalkozott a tartószerkezeti kérdések megoldására.

A Reticolo a Bánáti + Hartvig Építész Irodától kapott felkérést 2015-ben az épület állapotmeghatározó statikai szakvéleményének elkészítésére.

Az épület 1883 és 1884 között épült, Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján a korai francia reneszánsz stílusában. Az épület felső szintjein eredetileg nagypolgári lakásokat alakítottak ki, alsó három szintjén pedig étterem-kávézó és az alagsori sörcsarnok kapott helyet tekepályával, billiárdteremmel, női szalonnal és villanyvilágítással.

Az elmúlt közel két évtized alatt az épület többször is gazdát cserélt, míg végül a QPR Properties Kft. tulajdonába került (a cég a dubaji székhelyű, luxusszállodákra szakosodott Constellation Hospitality Group tagja), üzemeltetését pedig a W Hotels nemzetközi szállodalánc (a Starwood hotellánc része, amit 2016-ban megvásárolt a Marriott International) látja majd el. Az épület 151 szobás, ötcsillagos szállodává alakul át.

Az épület alakítási terveit a Bánáti+Hartvig Építész Iroda, a tartószerkezeti tervezést a Reticolo Kft. jegyzi, a generálkivitelezést DVM Group csapata végzi.

Szakvéleményünkben a helyszíni szemlén tapasztaltak és a statikai feltárások alapján véleményt alkottunk arról, hogy a tervezett átalakításnak milyen szerkezeti feltételei vannak, feltérképeztük a meglévő károsodásokat. A falak szilárdságát Schmidt kalapácsos vizsgálattal határoztuk meg. Az épületben poroszsüveg födémek, dongaboltozatok, és acélgerendák közötti vasbeton födémek találhatók.

Tervezett átalakítások

Az átépítés ötcsillagos szállodává jelentős átalakításokkal jár. A pincében wellness központot és konferenciatermeket alakítanak ki. A földszinten éttermek és bárok épülnek a kiszolgáló helyiségekkel. A felsőbb szinteken szállodai szobákat alakítanak ki. A szobák kiosztása alkalmazkodik a meglévő, eredeti ablaknyílásokhoz.

Az átalakítás során az egyik legnagyobb beavatkozás a régi tetőszerkezet és a legfelső födém teljes elbontása és a tetőtér új beépítése. A régi, nagy belmagasságú padlás helyén, az épület eredeti magasságát és tetősíkjainak kontúrját tartva is elegendő hely kínálkozott egy további lakószint, valamint e fölött egy új, az eredetinél kisebb padlástér kialakítására. Az ötödik emelet új szerkezete egy monolit vasbeton koporsófödém, a fölötte lévő tetőtér pedig egy modern, szerelt acélszerkezet. Az új padlástérben kapnak helyet az épületgépészeti berendezések.

Az épület belső udvara az 1. emelet szintjén acélszerkezetre szerelt üvegborítású lefedést kap. A kétszer görbült, függesztett-feszített, nagy szilárdságú Detan-rudakból álló szerkezet egyensúlyát és elmozdulásainak minimumra történő redukálását az építés során bevitt feszítőerők biztosítják.

Az új tetőszerkezet látszólag az épület belső udvari homlokzati falaihoz csatlakozik, azonban feszített szerkezetről lévén szó, nem elegendő azt dübelezett kapcsolatokkal a falakra rögzíteni, mert a feszítéssel a szerkezetbe juttatott erők beborítanák a homlokzati falakat az udvarra. A feszített szerkezet rúderőit a homlokzati falakon túl kell vinni, és nagy teherbírású lekötő szerkezeteket kell kialakítani az épületen belül úgy, hogy az az épület használhatóságát ne zavarja.

A félemelet feletti és az 1. emelet feletti födémek szintjén egy-egy új vasbeton gyűrű készült, amelyek körbemennek az udvar körül. Ezekbe vannak a Detan rúdrendszer elemei hátrakötve, lehorgonyozva, bebetonozva. Ezek a hátrakötő szerelvények az udvarlefedés acélszerkezetének geometriájához igazodnak.

A keleti és nyugati belső homlokzat falába acél fogadószelvények is elhelyezésre kerülnek.

Az üvegtető tervezői Stocker György (Stokplan Kft.) és Madaras Botond (mdrs2 Kft.)
Az üvegtető tartószerkeszet tervezője: Reticolo Kft.
A látványterv a WhiteBox Visual munkája

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások