cikk társasházak kis társasházak régészet újépítésű

Új építésű társasházak kihívásai – Generálkivitelezés

Amikor régészeti leleteket találnak az alapozás során. Amikor elhúzódik a vízbekötés. Amikor a támfal nem felel meg. Amikor akadozik az anyagellátás.


reticolo | 2022.11.30

Az Előd vezér utcai projekt használatbavételi engedélye elhúzódott a vízbekötés miatt is, mivel nem a terveknek megfelelően készült a csatornázás. A Budapest, Zápor utcai projektünk lemezalapozását megelőzően régészeti feltárásokra volt szükség, amely rendkívüli eredménnyel járt: több, római kori temetkezési helyre, köztük egy érintetlen szarkofágra találtak.

A Zápor utcában előkerült leletek a múzeum restaurátor műhelyébe, onnan pedig kiállításra kerültek. Ez alatt az idő alatt a kivitelezés állt – új ütemtervet kellett készíteni. A projektet 2020-ban adták át. 

Az idén befejezett Előd vezér utcai lakóépületek kivitelezése több szempontból is bonyodalmas volt. A hegyoldalba tervezett több lakásos társasház kivitelezésének a kulcspontjai a támfalak voltak, ugyanis nagy esőzéskor ezek fogják fel a lefolyó vizet és hordalékot, vagy esetleges hegyomlástól védik a területet. Nem véletlenül a kivitelező és statikusunk többszöri egyeztetés után a szögtámfalak kialakítása mellett döntöttek.

Az Előd vezér utcai projekt használatbavételi engedélye elhúzódott a vízbekötés miatt is, mivel nem a terveknek megfelelően készült a csatornázás. A hibák kijavíttatása után megtörténhetett az átadás-átvétel, mely a használatbavételi engedély feltétele volt. A jelenleg futó társasházi projektünk egyik nehezítő eleme az építőipar általánosan jellemző problémája: az anyagellátás- és munkaerőhiány. A projektmenedzsereink rengeteg időt és energiát fektetnek abba, hogy ezek ne okozzanak jelentős csúszásokat a kivitelezésben.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások