sebesp | 2011.10.04
A Luganói tó melletti hegyoldalból szinte csak lapos üvegdobozként emelkedik ki a JM Architects nevéhez kötődő villaház.

A svájci hegyek természeti csodájának élvezete hátizsákos turistaként is életre szóló élmény. Ha valaki nem tud vele betelni, építsen magának olyan házat, ami non-stop kilátást biztosít az alpesi tájra. Ha még mindezt fokozni kívánja, engedje a napfényt a belső terekbe, és illesszen a látképbe egy tavat. Így tett az a család, amelyik a Luganói tó fölé emelkedő hegyre az itt bemutatott otthont megterveztette magának.

Az épület két szintje két, szinte teljesen független elem, melyeket mindössze egy egyenes karú lépcső köt össze. Az alsó szint gyakorlatilag a terepbe bevágva helyezkedik el, nyílásokkal kizárólag az egyenes, lejtő felé néző homlokzatán. Ezen a viszonylag intim helyzetű földszinten kapott helyet a bejárat, a garázs, valamint a hálószobák. Tetejét egy síkba hozták a környező tereppel, és ráültettek egy amorf alaprajzú, kerekített üvegfalakkal határolt dobozt, mely a közös helyiségeket, nappalit, étkezőt, konyhát foglalja magába. Bár a szintek formálása különböző, közös bennük, hogy szoros kapcsolatban vannak a hozzájuk kapcsolódó külső terekkel.

Ma már természetesen elképzelhetetlen, hogy egy magas szintű igényeket kielégíteni hivatott családi ház ne tartalmazzon fenntarthatósági elemeket. A nagy üvegfelületek télen melegítik a lakást, és az Alpokban még nyáron sem kell tartani attól, hogy túlmelegedjen a belső hőmérséklet. A lakótér klímájának szabályozását állandó szellőzés segíti, felülvilágítók biztosítják a természetes megvilágítást az alsó szint helyiségeiben. Geotermikus forrásból látják el a zöldtetővel fedett házat energiával, sőt az épület körüli fehér kavics felület csökkenti a felmelegedést - nemcsak a házét, a Földét is!

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások