Lekics Gábor | 2015.11.03
2013 tavaszán kezdtek hozzá az 1928-ban Clement Šilinger tervei alapján Pozsony belvárosában felépített funkcionalista épület négyszobás lakásának multifunkcionális térré való átalakításához.

A lakás belső válaszfalait elbontották, azonban sok szerkezetet felhasználtak illetve megtartottak. Igyekeztek felállítani a nappali és éjjeli zónákat, és ezeket ötletesen elkülönítve egyedi térelhatárolásokat kialakítani. Az eredeti szerkezetek és az új megoldások kombinálásával egy loft-stílusú belső teret sikerült létrehozni.

Viszonylag szabad kezet kaptak a tervezők, így többféle lehetőséget is végiggondoltak. Végül a lakás eredeti terveit vették alapul, és próbálták az új dizájnt az eredeti elképzeléssel párhuzamba hozni.

Az új térelválasztó egy perforált fémlemez burkolatú, multifunkcionális fal, mely egyszerre képes betölteni a szekrények, a mosókonyha és a konyhapult szerepét. A fenyőfa vázkeretre felépített szekrénysor kettéválasztja a lakást nappali és éjjeli zónára. A fehérre fújt perforált fémlemez burkolatot helyenként natúr és fehérre festett furnérlemez felületek egészítik ki. A fehér perforált acélburkolatú elválasztófalon átszűrődő fény varázslatos játéka csodás mintákat rajzol a falra és a berendezésekre.

A lakás egyik felében az eredeti tölgyfa parketta lett megtartva, míg a másik felében, jellemzően a konyha, a fürdőszoba és a bejárati tér padlóburkolataként piros színű gumipadló került kialakításra.

A lakás belsőépítészetére jellemző, hogy sok apró részletből építkezve válik egyedi hangulatúvá. Ilyen például a hálószoba falának natúr furnérborítása, az étkező hatalmas fémtalpas mahagóni munkalapos, kör alakú asztala és a loggia régi bejáratába szerkesztett üvegpolcrendszer, amely két irányból is pakolható, tehát az étkezőbe és a teraszra is egyaránt lehet teríteni róla. Mindemellett a beáramló fény útját sem gátolja.

Emellett az eredeti lakásbelsőből megtartott szerkezeteket is ügyesen alakították át. Az eredeti fehér faajtók közül többet is megtartottak. Egyikük a fürdőszoba ajtajaként elegánsan egészíti ki a térelválasztó falat. Az előszobafogas egy régi ajtólapból készült, míg a keret a mennyezethez rögzítve jelképes bejáratként szolgál a nappali térbe. A nappali közepére egy nagyméretű heverő került, míg a falhoz egy egyedi beton TV-állvány készült.

A lakás egyedi berendezése mellett ügyeltek arra is, hogy különböző kézművesek és művészek munkái is helyet kapjanak. Ilyen például a korábban említett étkezőasztal, mely mahagóni funérlemezből készült, de a falakon elhelyezett képek, festmények mellett a natúrfa éjjeli szekrények és puffok is említésre méltók.

A lakás mennyezetét a szerkezetig visszacsupaszították, így a vasbeton-elemes födém bordázata is ritmust ad a belső térnek.

Helyszín: Pozsony, Szlovákia
Alapterület: 105.0 m2
Megvalósulás éve: 2014

Építészet: gutgut
Építész munkatársak: Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Samuel Zeman, Jana Benková
Étkezőasztal: Richard Seneši, Jakub Trajter

Forrás: ArchDaily
Képek: Peter Čintalan, gutgut

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások