sebesp | 2022.08.03

A brazil nagyváros nadrágszíjtelkén épült ez az ék alakú lakóház, mely egyedi megoldásokkal válaszol a hely kihívásaira.

A 2021-ben elkészült Casamirador lakóház a brazíliai Minas Gerais állambeli Belo Horizonte városában található. A szűk telken elhelyezkedő, 12,7 méter széles épület 14 loft lakást és 24 garzont foglal magában. A távolságok tiszteletben tartása volt az egyik olyan tényező, amely a tervező Gisele Borges Arquitetura nem nyilvánvaló döntéseit befolyásolta. Az épülettömeg matematikájában feszülő kihívás végül saját identitású építészetet eredményezett.

Az épület szerkezete és az építészeti projekt egymásra utaltsága egyfajta alkotói szabadságot eredményezett, amely a leginkább kézzelfogható elemben tetőzött, az épület második bőrében, amelyet ruhaként „visel” az épület, egyedi jellemzőket adva neki. A felhasznált anyag alumínium földes vöröses szépia tónusra festve, ami a Minas Geraisban található rengeteg nyers ércre utal.

A könnyedség és átlátszóság érdekében az alumíniumlemezek különböző méretű perforációkat kaptak, és aszimmetrikusan, mégis harmonikusan lettek elhelyezve. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy belülről kifelé átláthassunk rajtuk, így a bőrön keresztül tárul fel a látvány a városra. Kívülről azonban nem lehet belátni a belső teret, ami garantálja a lakók privát zónáját. Ez az elem a hatások gazdag skálájának alkalmazásával lehetővé tette a kisebb, funkcionális ablakok elrejtését ugyanúgy, mint a bőr nagyobb méretű felszakítását. A nagyvonalú nyílászárók lehetővé teszik, hogy a ház belefonódjon a városba, bőséges fénnyel és szellőzéssel lássa el a lakásokat. 

Az épületet borító áttört külső réteg hőkomfortot is biztosít az egységeknek. Ebben a megközelítésben a fenntarthatóság vezérelte a projekt döntéseinek nagy részét. A telek korlátozott mérete és a minimális tetőfelület miatt a gépészeti megoldások vagy a fotovoltaikus panelek felszerelése helyett olyan megoldást kellett találni, amely csökkenteni tudja az épület felmelegedését napsugárzás hatására.

Az épület gúlaszerű formája, amely a visszalépcsőzés eredménye, lehetővé tette a falazat külső felületén, valamint a burkolat belső felületén a műszaki területek kijelölését is, biztosítva a tiszta és dísztelen felületet.

A projekt másik csúcspontja az a kihívás, hogy a piramist a földre kell helyezni, egyetlen ponton enyhén érintve a földet. Oscar Niemeyer brazil építész hatására egy „V” alakú oszlopot alkalmaztak, amelyet széles körben használ az iroda munkáiban.

A végső burok a burkolólapok, az ablakkeretek és a szerkezet házasságának eredménye. A három elem ötvöződése a homlokzatokon,  tiszta és dísztelen homlokzat felületet eredményez, mely új színfoltot jelent a városképben.

A merész dizájnnal és saját arculattal rendelkező lakóépület tervezői a környezetbe történő a simulékony, beleolvadó megközelítés helyett az önazonulást, kiemelkedést választották. 

Képek: v2com.com / Pablo Gomide és Leon Myssior

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások