Katona Vilmos | 2016.01.27
Tegnap közszemlére bocsátottak egy képet Álvaro Siza Vieira első, Egyesült Államokba tervezett épületéről. A fotorealisztikus látványterv alapján az épület már jól megtalálta a helyét a New York-i Midtownban.

Bár a környező, szintenként egylégterű üveg-acél monstrumoktól kötésben rakott kőburkolatával, európaiasan kiosztott celláival kissé elüt. A West 56th Street és a 11. sugárút sarkán álló toronyház 120 méter magas lesz és 80 különböző célú „funkcionális egységet” foglal majd magába: lesz rajta magánhasználatú tetőkert, napozóterasz, belül fitneszközpont, fürdő, de sok minden mást is ígér a tervező.   

A 2019-ben kulcsrakész projekt beruházója, a Sumaida + Khurana tavaly Tadao Ando luxusapartmanházát kivitelezte az Elizabeth Street 152 szám alatti lerobbant, alacsony, így gazdaságtalannak minősített sarokház helyén. A vállalkozó ezek szerint szeret biztosra menni, kedveli a sarokszituációkat és a minimalistákat.

Hogy mennyire van így, azt Amit Khurana, a vállalat alapítójának vallomása igazolja:

Álvaro Siza a világ egyik legünnepeltebb építésze. Megtiszteltetésnek érezzük, hogy vele (pontosabban az idős és változó egészségnek örvendő építésszel és munkatársaival – szerk.) dolgozhatunk az első USA-ba tervezett házán, és hisszük, hogy ez a projekt is tükrözni fogja azt az eleganciát és alapos részletességet, amely életművének lényege. Érzékenysége és csapatjátékos szellemisége az emberi természet építészetére is megtanít minket.

Siza tapasztalatával kevés kortárs tervező versenyezhet, az épület mégis kihívást jelenthet csapata számára. A portugál építész ezen kívül csak egy toronyházat tervezett: 2010-ben átadott, mintegy 158 méter magas New Orleans tornyot Rotterdamban.

Forrás: The Architect's Newspaper

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások