családi házak épületek cikk ausztrál családi ház réz

Sofo House

... avagy egy játékos ausztrál rézház


MRK | 2012.01.18
Roger Wood és Randal Marsh ausztrál építészek 1983-ban alapították közös irodájukat Melbourne városában. Lakó- és középületek mellett város- és termékfejlesztési tervek is fűződnek nevükhöz. Közel 30 alkalommal ítélték nekik az ausztrál kamara szakmai nívódíját munkásságukért.

Lakóépületeik sorában találhatunk egy igen érdekes, Sofo House névre keresztelt rézburkolatú családi házat. Terveinek elkészítésekor, adottságként a hosszú, keskeny telken, annak keleti sarkában egy hatalmas lombkoronájú, megőrzendő lángfával (mely az ausztrál kontinensen őshonos, és magassága akár a 30 métert is elérheti), nyugati sarkában pedig egy meglévő épülettel kellett számolniuk.

Az utca felől mindössze földszint plusz egyszintesnek tűnő ház valójában harmadik, az épület alapkontúrjától visszaugratott emelettel is rendelkezik. Az itt lakó család privát élettere ideálisan hátra, a déli fekvésű kert felé orientálódik, ahol a fa jóleső árnyékában kisméretű, köríves medence is helyet kapott.

A szerény alapterületű épület annál izgalmasabb homlokzatokkal rendelkezik! A régi épülettel szemben már alaprajzában is rendhagyó a ház, kilép a megszokott sémákból. Homlokzatai az utcafronttal se nem párhuzamosak, se nem merőlegesek, az épület külső határfalai még egymással sem zárnak be derékszöget, sőt mi több, sarkai sem függőlegesek! Ehhez mérten szinte már magától értődő, hogy nyílászárói sem hagyományos vonalvezetésűek: abszolút öntörvényű, szélsőséges hegyes- és tompaszögeket bezáró ablakaival és ajtajaival kiosztott homlokzatai szabadszellemű, játékos felfogást tükröznek, a manapság divatos minimalista építészet racionalizmusával szemben.

A családi ház végső megjelenésére burkolatának anyagválasztása tette fel a pontot. A teljes épületet előoxidált rézlemezzel burkolták, melynek matt barna felülete a környező buja növényzettel harmonizál.

Szerző: Nyáry Erika

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások