hír exkluzív épületek sportlétesítmény finn építészet gránit polgári védelem finnország sziklabarlang

Sportközpont és óvóhely épül a sziklabarlangban

Luola sport- és rendezvényközpont Kuopióban


Timaffy | 2023.02.21

Gigantikus sportközpontot és óvóhelyet építenek Kuopióban egy barlangban, amely egykor a honvédség raktáraként szolgált. A Luola sport- és rendezvényközpont a környék és a város lakosságát szolgálja majd.

A finnországi Pohjois-Savo (Észak-Szavó) tartományának székhelye a 90 000-es lakosú Kuopio. A város központjától néhány kilométerre modern rendezvény- és sportközpont épül a sziklabarlangban, amelyet még 2014-ben szerzett meg a város. Sziklán belül sportlétesítmények építése ritka, bár Helsinkiben már van ilyen, amelyet korábban bemutattunk a Tervlapon (Óvóhelyek Finnországban).

Az új létesítményben többek közt kosárlabda-, floorball-, futsal- és röplabdameccseket és -edzéseket lehet majd tartani. Emellett a Luola sport- és rendezvényközpontban konditerem, csapatjátékok edzőterme és harcművészeti edzőterem is helyet kap. A barlang elején sportpálya és 2 500 fős lelátó épül. Éves szinten akár 300 000 látogatót is fogadhat a központ. A közeli Savilahti városrészben több egyetem is van, és lakóházak, irodák, diáklakások is épülnek. Az itt tanulók, dolgozók mellett Kuopio városának és környékének lakóit is várják az új sport- és szabadidőközpontba.

Óvóhely
A sziklabarlangban a sportlétesítmények mellett 7 000 fő befogadására alkalmas óvóhely is lesz a Kuopióban és környékén élők és dolgozók számára. A polgári védelmi követelmények szigorú feltételeket szabnak a sziklaszerkezet méretezésénél. Az eredeti barlang méretét csaknem megkétszerezték, hogy a sport- és védelmi célokat egyaránt szolgálhassa.

Építés
A barlang 140 méter hosszú, helyenként 18 méter magas lesz. A csarnok szélessége 50 méter, ezzel a fesztávolság szempontjából Finnország legnagyobb köztéri sziklatere lesz.

A barlang földtani feltérképezése során kapott – a kőzet minőségére, stabilitására és a különféle zónáira vonatkozó – adatokat felhasználták a robbantások előkészítése során, valamint a kőzetszerkezetek és létesítmények tervezésénél. A kőzetben végbemenő alakváltozásokat és a szükséges megerősítéseket digitálisan modellezték. A Savilahti-barlang mintapéldája annak, hogy a régi, egykor bányászott földalatti terek hogyan alakíthatók át új célokra.

Kívül, a barlang bejárata közelében már több hatalmas kőhalom áll. Eddig több mint 63 000 köbméter, azaz körülbelül 8 000 teherautónyi követ hoztak felszínre a sziklabarlangból.

A bejáratnál 35 méter magas függőleges sziklabevágás vezet a barlangba. A bejáratot sötétben a Pulssi nevű látványos fényművészeti alkotás világítja majd meg, amelyet Pasi Rauhala médiaművész és Jaakko Niemelä képzőművész tervezett.

Érdekesség, hogy a megbízók a tervező, kivitelező partnerekkel irányárszerződést kötöttek, mivel a munkák egy része előre nem látható feladatokból áll. Ennek a szerződéstípusnak előnye, hogy minden résztvevőt takarékoskodásra sarkall.

A beruházás tervezett költsége 35 millió euró. 2023. február végéig tart a barlang kialakítása, utána kezdődnek a belső munkák. Eredetileg 2023 nyarán tervezték az átadást, azonban csúszik a befejezés, most 2024 tavasza a várható időpont.

Forrás: A-Insinöörit, Yle, Rakennuslehti

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások