Timaffy | 2022.02.24

A nagy érdeklődés miatt kisorsolják, hogy kik vehetnek lakást a Helsinki Töölö városrészében épülő luxusingatlanban. A Meander házat Steven Holl amerikai építész tervezte még 2006-ban, de akkor a válság miatt leállt a fejlesztés. Mivel mára megnőtt a lakóingatlanok iránti kereslet a finn fővárosban, újraindították a projektet.

A Newil & Bau és az Alma Property Partners megvásárolja a New York-i Steven Holl nevével fémjelzett Meander építési projektet Helsinkiben. Amikor elkészül, eddig soha nem látott építészeti megoldásokat és lakhatási szolgáltatásokat kínál majd. 

2006-ban a Taivallahti laktanya területének fejlesztésére kiírt meghívásos pályázatot Steven Holl terve nyerte el. Az építész a helsinki Kiasma Kortárs Művészeti Múzeum főtervezőjeként ismert Finnországban.
A Meander ház finn főtervezője Pentti Kareoja professzor, az Ark-House Architects-től. A belsőépítész a Sisustusarkkitehdit Fyra, amelyet a 2020-as év belsőépítész vállalkozásának választottak.

Steven Holl mesél arról, milyen hatást gyakorolt rá Alvar Aalto művészete:

Az építész
Steven Holl építész a fény szeretetéről ismert, ez jól látható a Meander házon is, minden lakásban kiemelt figyelmet fordítottak a világításra. A szellős lépcsőházak természetes megvilágításúak, és jó néhány apartman hálószobájából a lenyugvó napra nyílik kilátás. 
Az épület formája olyan, mint egy kanyargó folyó. A vasbeton vázas Meander homlokzata fa és üveg burkolatú. Számos megoldás született a ház szén-dioxid-kibocsátásának minimalizálására: zöldtető fedi, a padlófűtéshez geotermikus energiát használnak, és napelemek is kerülnek a tetőre. Az épület "A" energiaosztályú lesz, tervezett élettartama száz év. 

A lakások
A lakások összterülete 7 500 m2, amelyben összesen 117 lakás lesz: a garzontól a közel hat méteres belmagasságú loft lakásig. A ház a legmagasabb részen nyolcszintes lesz. Négy lakástípust kínálnak: teraszos loft, családi lakás, garzon és reprezentatív apartman. A Meander leendő lakói négy különböző belsőépítészeti elgondolás közül választhatják ki a lakásbelsőt. A ház lakóit közös helyiségek és szolgáltatások széles skálája várja majd. A közös területen kap helyet a ház 12 személyes mozija, borospincéje, jógastúdiója. De kialakítanak még szabadtéri teraszos szaunát, bankett termet és távmunka végzésére alkalmas szobákat is.
A ház belső udvarát parkosítják, oda nem lehet autóval behajtani. Az épület alagsorában teremgarázs lesz, ahol közös használatú elektromos autók is helyet kapnak. De lesznek közösen használható kerékpárok, és kerékpárszerviz is. 

A Meander házat bemutató videó:

Lakáslottó
A nagy érdeklődésre való tekintettel az egyes lakások jövendő tulajdonosait sorsolással választják ki. Több mint 1 400-an jelentkeztek a 117 lakásra, a legtöbben az 1,3 millió eurós, 108 m2-esre. A legnépszerűbb lakások a saját udvaros földszinti és a nagyobb családi lakások voltak. A legdrágább, 3,5 milliósra 15-en jelentkeztek, a következő legdrágábbra, a 2,2 milliósra pedig 21-en.
A tervek szerint 2022 márciusában kezdődik el az építkezés, és 2024-re készül el. 

Itt lehet jelentkezni a sorsolásra
A nagy képre kattintva kiválasztjuk, melyik lakás iránt érdeklődünk, és megjelenik, hogy milyen a lakás és mennyibe kerül. Majd lejjebb lehet jelentkezni a sorsolásra. Az ötödik oszlopban az adómentes ár, a hatodikban az önrész szerepel. Ha kiválasztunk egy lakást, ott megnézhetjük az alaprajzát is.

2021 novemberi állapot a street view-ban:

Projektinformáció

  • Építész tervező: Steven Holl, Steven Holl Architects, SHA, New York
  • Finn társtervezők: Pentti Kareoja professzor és Pauli Terho projektépítész, Ark-House Architects, A-Insinöörit
  • Az alapozást tervezte: Sipti-Infra
  • Tájépítészet: Outi Palosaari és Minna Raassina, VSU maisema-arkkitehdit Oy
  • Belsőépítészet: Sisustusarkkitehdit Fyra Oy
  • Pelago és Finnish Design Shop
  • Kivitelező fővállalkozó: SSA Rakennus Oy
  • Épületgépészet és energetika: Sitowise

Forrás: Meanderasunnot, Nevil&Bau, Rakennuslehti

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások