sebesp | 2012.10.14
Cambridge-i Laboratóriumi épület volt legnagyobb hatással a brit építészetre az elmúlt évben

Tegnap késő este jelentették be Londonban, hogy Stanton Williams építésziroda tervei alapján, a Cambridge-i Egyetem botanikus kertjében felépült Sainsbury Laboratóriumot választotta a RIBA (Royal Academy of British Architects) az idei legjobbnak, ezzel elnyerve a világ egyik legrangosabb építészeti elismerését, a 20.000 Fonttal járó Stirlig Prize-t.

Az épületet már elkészültekor is sokan a 21-ik századi laboratóriumok archetípusának tartották. Új tipológiát fogalmaz meg a terek kutatási és okatási célokra történő hasznosításában, a magán és publikus felületek elválasztásában.

A szavazás utolsó fordulójában további öt projekt maradt talpon:

The Hepworth Wakefield, (Barbara Hepworth (1903-1975) brit szobrásznő munkáinak múzeuma), Wakefield, tervező: David Chipperfield Architects,
London Olimpiai Stadion, London, tervező: Populous,
The Lyric Theatre (színház), Belfast, tervező: O’Donnell + Tuomey,
Maggie’s Centre (daganatos betegeket gondozó központ), Gartnavel, Glasgow, tervező: OMA,
New Court (Rothschild Bank székház), London by OMA with Allies and Morrison,

Sokan biztosak voltak abban, hogy a Hepworth Wakefield múzeum és a belfasti Lyric színház között dől majd el a végső megméretés. Az előzetes találgatások többsége O’Donnell + Tuomey színházát tartotta a legesélyesebbnek, több okból is. Amellett, hogy az épületet elismerés övezi a brit építésszakmán belül, egyrészt megemlítendő, hogy az iroda meghatározó személyiségei korábban James Stirling irodájában dolgoztak és ez az épület a vöröstéglás korszak továbbélése, másrészt az iroda többször volt már a díj utolsó körébe válogatva, de eddig egyszer sem sikerült nyerniük, ellentétben Chipperfield-del. Mint láthatjuk, nem jött be a papírforma.

A díjat az elmúlt két évben Zaha Hadid egy-egy munkája, (Evelyn Grace Academy - 2011, MAXXI Museum – 2010), 2009-ben pedig a Rogers Stirk Harbour + Partners tervei alapján elkészült Maggie’s Centre beteggondozó központ kapta.

Fotók: Hufton+Crow

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások