hír épületek tervek cikk landscape M-Arquitectos minimalizmus Portugália szinte semmi

Szinte semmi #1

Az M-Arquitectos minimalista tanösvénye az Azori-szigeteken


Katona Vilmos | 2014.12.08
Vila do Porto az Azori-szigetek legdélebbi lakott tagján, Santa Marián helyezkedik el. A település nevezetessége egy természetes vetődés, amely a sziget belsejéből a tengerpartig fut. A fosszilis emlékekben gazdag Pedreira do Campo földtani kutatások célpontja, és turisztikai bemutatóterület, ahonnét páratlan kilátás nyílik az óceánra.

Az M-Arquitectos minimalista rezidenciáiról, középületeiről és landscape-terveiről híres, bár kevéssé hírneves portugál építésziroda. Építészeti koncepcióik zöme a hely adta értékekre alapoz, a természetet vagy az épített örökség elemeit kívánja kevéssé mesterségesnek ható keretekbe foglalni. Felfogásukra jellemző, hogy ezeket az adottságokat nem kényszerítő feltételeknek tekintik, amelyekkel meg kellene birkózni, vagy át kellene alakítani, hanem olyan talált építőelemeknek, amelyek a terv részét képezhetik, kiegészíthetik azt, sőt akár a középpontjává is válhatnak.

Hogy a természet Vila do Portóban is beépüljön az építészeti tervekbe, szinte észrevétlen eszközökkel kellett hangsúlyokat és irányokat teremteni a már meglévőben. Alkalmasnak látszott erre a vetődés vonalát követő épített sétány, amely egyszerre kilátó és tanösvény, védőkorlát és a terület határait kijelölő kontúr. Az eszközeiben visszafogott konstrukció fapallókból és gerendákból áll. A sétány – ahol erre lehetősége van – aljzatával a terepre támaszkodik, másutt markánsabb betoncölöpöket hidal át.

Az egységes tájelem anyagában nem elütő, a környező gazdasági építmények anyagával egynemű, formailag azonban mutat némi meglepetést. A természetes térfal mentén óvatosan kanyargó szerkezet korlátja régi kerítés módjára kihajlik azokon a pontokon, ahonnét valamely tájelem jobban feltárul, vagy a tanösvény egy-egy stációja helyezkedik el. Az útvonal lendületes vonalvezetése a kiszögellések határán a szabad légbe fut, végein pedig a meglévő parti úthoz csatlakozik. Lehetőség van tehát közvetlenül, és kontemplatív közvetettségben is elmerülni a táj természeti és tudományos értékeinek szemlélésében.       

 

Építészet: M-Arquitectos

Helyszín: Vila Do Porto, Santa Maria, Portugália

Vezető tervező: Arch. Fernando Monteiro

Tervező munkatársak: Marco Resendes, Miguel Sousa, Diana Policarpo, Carolina Oliveira, Pedro Furtado, Maria Bento

Összterület: 500 m2

Átadás éve: 2012

 

Forrás: M-Arquitectos, Archdaily

Fotók: Artur Silva

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások